Pápa

2018.01.31. 09:30

Don Bosco alakjáról mesélt Salgó Ferenc plébános

„Az ő életében természetesek voltak a természetfeletti dolgok, s ami másnál szokatlan, az nála megszokott volt.”

Laskovics Márió

Salgó Ferenc kanonok, plébános örömmel számolt be Bosco Szent János apostoli életéről

Így nyilatkozott Bosco Szent Jánosról, eredeti teljes nevén Giovanni Melchiorre Bosco Ochienna olasz katolikus papról, a Szalézi rend megalapítójáról XI. Pius pápa, aki 1934-ben szentté avatta. A gyakran csak Don Boscoként emlegetett szentet január 31-én ünnepli a katolikus egyház – kezdte beszélgetésünket Salgó Ferenc kanonok, plébános, akit arra kértünk, meséljen a szent alakjáról, jelentőségéről.

Salgó Ferenc kanonok, plébános örömmel számolt be Bosco Szent János apostoli életéről

Bosco Szent János olyan egyéniség volt, akinek élete elképzelhetetlen egy természetfeletti erő hatása nélkül. 1815-ben született egy tanyán, szegény családban, apa nélkül nőtt fel. Nagyon szeretett volna tanulni, Isten ugyanis rendkívüli szellemi képességekkel áldotta meg: ha valamit figyelmesen elolvasott, megmaradt az emlékezetében.

- Egyszer a szomszédos falubeli lelki gyakorlatról hazafelé tartva a pap felvette hintójára, s kikérdezte a lelki gyakorlatról. Ő részletesen visszamondta a hallottakat, pedig még írni-olvasni sem tudott. Ez az atya elkezdte tanítani, de váratlanul meghalt. Testi ügyessége és ereje is átlagon felüli volt, kézügyessége pedig olyan fokot ért el, hogy könnyen elleste a városi bűvészek fogásait. A trükköket felhasználva, ingyen cirkuszt tartva adta tovább az imákat, a vasárnapi misék szentbeszédeit a környezetében élő, nem túl buzgó templomba járóknak – tudtuk meg gyerekkoráról.

Bosco Szent János Forrás: Wikipédia

Pap akart lenni, ezért Torino-ba ment, s a tandíját különféle mesterek mellé szegődve szedte össze. Így kitanulta a szabó, a lakatos, az asztalos, a kántor mesterséget. Mindezeknek, és szenzációs memóriájának később is hasznát vette, amikor fiú tanítványai serege vette körül. 1841-ben szentelték pappá, életét az utcákon csatangoló, munka- és család nélküli fiatalok nevelésére tette fel. Oratóriumán 1846-ban már négyszázan vettek részt. Többszöri költözés, feljelentések, protestáns támadások következtek. Sokan bolondnak vélték, mert semmiféle jövedelme nem volt. Övéivel együtt alamizsnából élt, mint az ég madarai. Nincstelenségük ellenére 1851-ben megvásárolt egy házat, letették a Szalézi Szent Ferenc-templom alapkövét, ami egy évre rá teljesen felépült.

A fiatal szívek feletti hatalmának jellemző megnyilvánulása volt az az eset, amikor a torinói fiatalok börtönébe hívták húsvéti lelkigyakorlatra. A 300 fiú kivétel nélkül meggyónt és megáldozott. Don Boscót annyira meghatotta a hitük, hogy miniszteri engedéllyel egynapos kirándulással jutalmazta őket, és csodák csodájára egyikük sem szökött meg.

Munkatársait összefogva 1859-ben megalapította a Szalézi Társulatot, az egyháztörténelem egyik leghatásosabb szerzetesrendjét. Közben az oratóriumból iskola, majd iskolarendszer fejlődött ki, melyben már nem csak hitoktatás folyt, hanem a növendékek műhelyekben mesterségeket is kitanulhattak, hogy becsületes munkásemberként élhessenek. Apostoli, tevékeny élete 1888. január 31-én zárult le, ekkor a szalézieknek 250 rendháza működött 130 ezer tanítvánnyal. Ma a jezsuiták mögött a második legnépesebb szerzetesrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában