fejlesztések, takarékos gazdálkodás

2018.03.12. 07:57

Eredményes évet zárt Dudar önkormányzata

Eredményes évet zárt a bakonyi falu önkormányzata, de nemcsak 2017-ben, hanem a megelőző években is jelentős és látványos beruházások valósultak meg a településen, tájékoztatott Tóth Edina Kitti polgármester asszony, aki 2010 óta tölti be tisztségét.

Müller Anikó Hanga

A térség huszonkét polgármestere, köztük Tóth Edina Kitti is bízik Ovádi Péterben Fotó: Müller Anikó Hanga

– Folyamatosan hajtottunk végre fejlesztéseket, elsőként a kritikus állapotban lévő intézményeinket korszerűsítettük, kívülről, belülről. Informatikai fejlesztéseket végeztünk, napelemes közvilágítást alakítottunk ki, kisbuszokat szereztünk be. A gazdálkodásunkat takarékosság, az előre gondolkodás, az alapos tervezés és gondos kivitelezés jellemezte. Az épületeknél elsődleges cél az energia-megtakarítás, a funkcionális tervezés, a korszerű megoldások keresése volt. Önkormányzatunk megfelelő módon élt a pályázatok adta lehetőségekkel, valamint jól sáfárkodott az állami támogatásokkal és az adóbevételekkel. A pályázati forrásokhoz minden esetben sikerült önerőt biztosítanunk. Azt gondolom, nem az a művészet, hogy a bevételeket el tudjuk költeni, az igazi kihívás az, ha meg tudjuk megsokszorozni, vagy befektetése által megtakarításokat tudunk elérni, hangsúlyozta a faluvezető. Az óvodában ötven százalékkal nőtt a gyermeklétszám, a közeljövőben az intézmény bölcsődével bővül.

Tóth Edina Kitti fontosnak tartja a takarékos, de ésszerű költségvetési gazdálkodást

Kiváló eredményekkel büszkélkedő iskolájuk nyolcosztályos. Az intézmények megújulása után az elkövetkező időben nagyobb hangsúlyt tudnak fordítani az utak, járdák, árkok javítására, a falukép szebbé tételére, a parkosításra, virágosításra. Terveik közt szerepel egy idős otthon létrehozása. A településen alacsony a munkanélküliség, a helyi vállalkozások is – volt bányaüzem, Volán, faüzem, boltok – is kínálnak lehetőséget.

A gyermekintézményekben a gyermekek nyolcvan százaléka térítésmentesen, vagy kedvezményesen étkezik, ez nagy segítség a szülőknek, mint ahogy az ingyenes tankönyvek biztosítása is, de a nyári táborokhoz is minimális hozzájárulást kérnek. Jól működik a szociális étkeztetés. Kiemelten figyelnek az idős emberekre, a kistelepülések sajátossága, hogy itt még figyelnek egymásra az emberek. A település fiatalodik, sok ingatlan kelt el az utóbbi években, melyhez letelepedési támogatást biztosítanak. A házak többségét fiatalok vásárolták meg, akik kisgyermekekkel érkeztek, vagy gyermekvállalás előtt állnak.

A térség huszonkét polgármestere, köztük Tóth Edina Kitti is bízik Ovádi Péterben Fotó: Müller Anikó Hanga

– Sikereink elérésében sokat köszönhetünk Ovádi Péternek, a térség országgyűlési képviselőjelöltjének. – A jelenlegi országgyűlési képviselőnk Dudart semmilyen módon nem képviselte az elmúlt három évben, soha egy közösségünkért nem tett semmit. Jómagam huszonkét térségi polgármester kollégámmal ezért Ovádi Péter mellett tettük le a voksunkat. Ő az, aki az összes hozzá tartozó települést meg akarta ismerni és meg is tette azt. Tudja, hogy hol milyen problémákkal küzdenek, hol milyen civil szervezetek tevékenykednek, hol van az óvoda, az iskola. Erőn felül próbál mindenkinek segíteni. Boldog, amikor egy ovis rajzzal ajándékozza meg, és mosolyogva emlékszik egy nénire, akivel előző évben egy rendezvényen találkozott. Nekünk olyan ember kell, aki minket és nem magát képviseli az országgyűlésben. Jelen pillanatban nem tudok mást elképzelni, aki jobban tudna bennünket, az itt élőket képviselni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában