Döbrönte

2018.03.20. 12:36

Szövetséget kötöttek a Szarvaskői várak

Nemrég megvalósult a várkapitány álma, a helyi Szarvaskő várának lett saját csapata, a Himfy Bandérium, ami hírét viszi, legendáját megeleveníti. Most már testvérváruk is van.

Laskovics Márió

Mostantól testvérvárak

A döbröntei Szarvaskő várának és a Szarvaskői várnak testvérvárrá nyilvánításáról írt alá megállapodást ünnepélyes keretek közt Sós Mari döbröntei várkapitány, a Szarvaskör Egyesület elnöke és Szabóné Balla Marianna, Szarvaskő Község polgármestere szombaton a döbröntei Hasik Hotelben.

Sós Mari döbröntei várkapitány, a Szarvaskör Egyesület elnöke és Szabóné Balla Marianna, Szarvaskő Község polgármestere az országban elsőként kötött testvérvári megállapodást a döbröntei Szarvaskő várának és a Szarvaskői várnak együttműködéséről a Himfy Bandérium részvételével Forrás: Falaki Máté

A „szövetség” a két település hagyományőrzőinek, lakosainak együttműködésére, a két műemlékkel kapcsolatos közös lehetőségek kidolgozására jött létre, először az országban. Remélik, hogy példájukat más várak is követik, s így a turisztikai látványossághoz kapcsolódó programok bővülhetnek, egymás példáival kiegészülhetnek. A zártkörű rendezvényre meghívást kaptak a járási önkormányzatok képviselői, a Veszprém Megyei Várak Egyesületének várkapitányai, s történelmi fegyver-, viselet-, és játszóházi bemutatón bepillantást nyerhettek a Szarvaskör Egyesület hagyományőrzőivel megalakult, a várhoz kapcsolódó 14. századot felelevenítő Himfy Bandérium munkájába.

A Himfy Bandérium fegyver-, viselet-, és játszóházi bemutató tartott az eseményen Forrás: Lőrincz József

Fegyver- és viseletbemutatók, interaktív történelemórák

A történelmi csoport 2017 őszén vállalta fel, hogy a Szarvaskő várához kapcsolódva megismerteti a 14. századi Magyarország történelmét, hagyományait, és feleleveníti a napjainkra már romos műemlék hajdani életét. Fegyver- és viseletbemutatók, interaktív történelemórák, kézműves és gasztronómiai programok, ismeretterjesztő előadások által segítik minden korosztálynak élővé varázsolni Anjou királyunk, Nagy Lajos korát, ahol a nemeslelkűség, a becsület, a bátorság, a hűség határozta meg a lovagi viselkedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában