Díj az igazságkereső szabadságharcosnak

2018.03.20. 07:00

Veszprém Pro Meritis díjat adományozott Egressy Károlynak

 A város közgyűlése, Porga Gyula polgármester Pro Meritis díjat adományozott Egressy Károlynak.

Napló-információ

Porga Gyula és Egressy Károly Fotó: Városháza

Egressy Károly 1937. április 7-én született Veszprémben, itt végezte iskoláit. A 19 éves ifjú szakmunkás ott volt a forrongó, lázongó Magyarország első szabad napján a veszprémi Petőfi Színházba hirdetett forradalmi nagygyűlésen, ahol egyetemista és veszprémi barátaival, Tóth Ubullal, Angeli Jánossal, Holl Nándorral, Vevő Tivadarral együtt skandálta a forradalom, a szabadság jelszavait, követeléseit: „Ruszkik, haza!”.

Ott volt 1956. október 25-én este a veszprémi tízezres tüntető tömegben, amikor ténylegesen győzött a forradalom Veszprémben. A következő napokban a Veszprém Megyei Forradalmi Ifjúsági Szövetség szervezője, majd vezetője. Ifjúsági nemzetőr.

1956. november 4-én az orosz-szovjet csapatok megtámadták Veszprémet is. Véres harcok kezdődtek. A fegyverrel bíró Egressy Károly egyetemista és városi barátaival együtt ott volt az Óváros téren, a Jókai utcában, majd a várban. Védte a várost, a forradalmat. Délután védelmi harcálláspontot foglaltak el, állítottak fel a Gulya-dombon. Az orosz csapatok elnyomták az ellenállást. A forradalmat vérbe fojtotta az idegen hatalom. Egressy Károly „fegyverrel a kabátja alatt” ott volt a veszprémi nőtüntetésen december 6-án. Márciusban újra kezdjük, gondolták. Rövid bujdosást, rejtőzködést követően társaival együtt letartóztatták.

Porga Gyula és Egressy Károly Fotó: Városháza

Kínozták, verték, vallatták, de nem árulta el társait, nem tagadta meg a forradalmat. 1957. április 5-én a Győri Katonai Bíróság mint rögtönítélő bíróság fegyverrejtegetés miatt tíz év börtönre ítélte, amelyet öt évre csökkentettek, így Egressy Károly 1962. március 28-án szabadult. A börtönben is megalázták, ellenállt. Szabadulása után szakmunkásként dolgozott több munkahelyen. Ellenállóként tettekben is őrizte ’56 szellemét, lángját. Vörös csillagot, szobrot döntött a ’80-as évek második felében. „Reszkess, bolsi” – festette barátaival Pap János helyi diktátor vaskapujára többször.

1986-tól Kuchy Zsigmond angol nyelvtanárral együtt gondozta a veszprémi temetőkben található 1848/49-es hősök és az 1956-os veszprémi mártírok sírjait. Felkutatták, megkoszorúzták azokat, emlékeztek a hősök sírjainál március 15-én, október 23-án.

A rendszerváltás után harmincadmagával megalapította a ’56-os szövetség veszprémi csoportját, majd évekig a Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetség Veszprém megyei elnöke volt. Az ’56-os szabadságharc emlékének megőrzése, valamint a volt magyar politikai foglyok érdekében végzett tevékenységéért többször kitüntették őt.

Most Veszprém megyei jogú város közgyűlése fejezte ki elismerését. A Pro Meritis díjat Porga Gyula, Veszprém polgármestere adta át Egressy Károlynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában