a katasztrófavédelmi szóvivő élete

2018.04.27. 14:00

Helt Ákos: Tájékoztatással megelőzhetők a tragédiák, káresetek

A kapcsolattartás, a médiumok képviselőivel történő jó együttműködés kiemelten fontos a szervezet számára, így természetesen munkámban is alapvető, hiszen a káresetek megelőzése érdekében elsődleges célunk a lakosság teljes körű, hatékony és magas szintű tájékoztatása, amely nem működhetne a sajtó képviselői nélkül, fogalmaz Helt Ákos hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki munkájára hivatásként tekint.

Kovács Erika

Nem lehet egyszerű feladat egy jogszabályok, előírások mellett működő szerv szóvivőjeként napi szinten tartani a kapcsolatot a sajtóval, válaszolni az újságírók kérdéseire. Ez kemény feladat vagy könnyedén teljesíti?

A jogszabályokra segítségként, mintsem korlátként tekintek, hiszen ezekben nem csak azt található meg, hogy mit nem szabad tenni, illetve közölni, hanem az is, hogy mihez van jogosultság. A kapcsolattartás, a médiumok képviselőivel történő jó együttműködés kiemelten fontos a szervezet számára, így természetesen munkámban is alapvető, hiszen a káresetek megelőzése érdekében elsődleges célunk a lakosság teljes körű, hatékony és magas szintű tájékoztatása, amely nem működhetne a sajtó képviselői nélkül. A feladat sokszor emberpróbáló, hiszen káresemények nem csak hétköznap és nem csak munkaidőben történnek.

 

Mi okozza a nehézséget, kihívást, és mit tart eddigi legnagyobb sikerének, eredményének?

Komoly kihívást jelent a nagyobb volumenű káresemények sajtókoordinációja, ilyen esetekben nem ritka, hogy rövid idő alatt több száz telefonhívást kapok a megyei, illetve az országos sajtóorgánumok képviselőitől. Ilyenkor feletteseim elvárásainak, és a sajtó képviselőinek is meg kell felelnem. Az eredményeknél a megelőző munkát tekintem a legfontosabbnak, mely már az elmúlt időszak adataiban is kedvező képet mutat. Kiemelt feladat a lakosság, különösen a fiatalok tájékoztatása például interaktív bemutatókkal, amelyek szervezésében és lebonyolításában részt veszek.

Többször hangoztatja, munkáját hivatásának tekinti. Miért nevezi így?

Egy ilyen összetett és sokrétű beosztás ellátásához mindenből több kell: több alázat, áldozat és lelkesedés. Megannyi más mellett ezek, amik egy munkát a hivatás szintjére emelnek, ahogy ez nálam is jellemző.

 

Milyen célokat tűzött ki munkájában a jövőre nézve?

A megkezdett úton továbbhaladva ismereteim, tudásom folyamatos bővítése mellett szeretnék az embereknek segítséget nyújtani a számukra legfontosabb dolgok: életük, szeretteik és anyagi javaik biztonságának megteremtésében és megóvásában. Célom az is, hogy a médián keresztül bemutassam a „mindennapi hősöket”, akik nap, mint nap egyenruhát húznak és szolgálnak azért, hogy Veszprém megyében ne történjenek káresetek, illetőleg tragédiák.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában