díszmeggyeket ültet a városgondnokság

2018.04.27. 07:00

Megkezdték a kivágott fák pótlását Borsosgyőrön

Összesen ötvenkét facsemetét ültetnek el a városgondnokság munkatársai Borsosgyőr főutcáján a balesetveszélyességük miatt kivágott negyven fa helyett.

Polgár Tibor

A kialakított gödrökbe daruval emelték be a facsemetéket Fotó: Polgár Tibor/napló

A növények pótlását a héten kezdték meg. Unger Tamás alpolgármester a helyszíni bejáráson visszatekintve elmondta, lakossági kérésnek is eleget téve távolították el az öreg, mára már túlnőtt, a légvezetékek veszélyeztetése miatt korábban megcsonkolt fákat. Helyettük olyan új növényeket telepítenek, melyek nem veszélyeztetik majd az errefelé közlekedőket, az itteni házakat és a vezetékeket, valamint egységes településképet alkotnak.

A kialakított gödrökbe daruval emelték be a facsemetéket Fotó: Polgár Tibor/napló

Bakó István, a városgondnokság igazgatója kifejtette, a kertészmérnökök javaslatait figyelembe véve az ültetés nyomán kisebb sorokat alkotnak majd az új fák, miközben ügyelnek a föld alatti közművekre, illetve a kapubejárókra. A csemetéket nagy földlabdával szállították a helyszínre, a telepítésüket daruval végzik. Borsosgyőrön díszmeggy gömbfákat ültetnek, amik négy méter magasra nőnek. A koronájuk háromméteres gömbbé növekszik.

– Ezek oltott fák, a törzskörméretük már most 14–16 centiméteres, és kisebb lombkoronával is rendelkeznek. Ez a fafajta áprilisban virágzik. A virágja fehér, így a virágzás idején szép fehér gömböket láthatunk. A díszfák körülbelül tíz év alatt érik el a négyméteres magasságot – jegyezte meg Bakó István. Hozzátette, egy ilyen fa közel 20 ezer forintba kerül. A városgondnokság vezetője kiemelte, hamarosan a kivágott fák tuskóit is eltávolítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában