Kosárfonás, nemezelés, agyagozás

2018.05.08. 07:00

Bárókerti nyitott műhelyek – Több helyi kézműves is bemutatta alkotásait

A településen és a környéken eddig még nem volt arra példa, hogy a helyi mesteremberek egyszerre állítsanak ki és megmutassák munkásságukat.

Szendi Péter

Pásztor István vegyészmérnökként dolgozik, de szakmunkás-bizonyítványa van a fazekasságról. Utóbbit csak hobbiszinten űzi, minden egyes felsőörsi rendezvényen igyekszik ott lenni Fotó: Szendi Péter

Az előzetes regisztráció alapján közel háromszáz érdeklődő volt, de a jó időnek és a változatos programoknak köszönhetően ennél sokkal többen látogattak el Felsőörsre.

A Bárókert, a Miske és a Fenyves utcában helyi kézművesek mutatkoztak be. Az érdeklődők megtekinthették a fazekas, keramikus, nemezelő, festőművész, papírműves, kosárfonó, sajtkészítő, mézeskalács-készítő, asztalos és méhész tevékenységét.

A rendezvény kapcsolódott a Nyitott Balaton programsorozathoz.

- Más településeken is van, hogy nem a megszokott közösségi tereken, művelődési házakban szerveznek programokat, hanem lakóközösségben, házaknál, portáknál. Nálunk sok ember foglalkozik valamilyen kézműves-tevékenységgel. Megkerestem őket, hogy lenne-e kedvük egy nyitott műhelynaphoz, és nagy örömömre mindenki egyből igent mondott – kezdte a rendezvénysorozat ismertetését Pásztorné Simon Annamária közösségszervező, aki nem tagadja, hogy ennek van egy hagyományőrző szerepe is, hogy elsősorban a gyerekek megismerkedjenek a régi mesterségekkel.

Pásztor István vegyészmérnökként dolgozik, de szakmunkás-bizonyítványa van a fazekasságról. Utóbbit csak hobbiszinten űzi, minden egyes felsőörsi rendezvényen igyekszik ott lenni Fotó: Szendi Péter

Annamária ugyanakkor elmondta, hogy nem szeretnének kis Művészetek völgyét létrehozni, továbbra is családias légkörben kívánják a rendezvénysorozatot megtartani. Erre pedig nagy igény van, hiszen már többen bejelentkeztek jövőre is.

A helyieken kívül a szomszédos falvakból is jöttek, voltak, akik most először fontak kosarat vagy éppen nemezeltek, cserépedényeket készítettek agyagból.

Illés András tizennyolc éve méhészkedik, minden helyi kezdeményezést igyekszik támogatni és a rendezvényeken részt venni. Jó dolognak tartja, hogy létrejött ez a program, mert vallja, hogy az emberekhez közelebb kell hozni a két kézzel vagy a természetből előállított dolgokat.

Fodróczi Kármen kosárfonó portáját is sok család kereste fel. Közel húsz éve dolgozik hobbiszinten a szakmában, nemrégiben azonban elvégezte a Hagyományok Háza OKJ-s képzését, így már papírja is van a kosárfonásról. A tradicionális magyar fonástechnika helyett a modernebb vonalat képviseli. Nem a hazai amerikai fűzből, hanem Dániából származó vesszőkkel dolgozik. Van egy kis ültetvénye, ahol közel tízfajta vesszőt termel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában