Egészségünk menedzserei

2018.06.07. 09:21

A légúti betegségek álltak a Patika nap középpontjában

A gyógyszerész-szakma kiemelkedően fontos ünnepét, a 15. országos Patika napot idén A gyógyszerész szerepe a légúti betegségek megelőzésében és kezelésében téma köré szervezték június 6-án a tapolcai Stark Patikában.

Borsos Renáta

Fenyvesi Zoltán (balról a második) a betegségek megelőzésére is felhívta a figyelmet. A bal szélen Greskovits Dávid, középen Kovács Gábor, majd Szökő Éva és Stark Borbála Fotó: Borsos Renáta/Napló

A rendezvénnyel a gyógyszerészek felelősségteljes hivatására, a betegellátásban betöltött kiemelkedő szerepükre kívánták felhívni a figyelmet.

A megnyitón Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a prevenció fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette, hogy a kormány elkötelezett a gyógyszerészek szakmai megbecsülését illetően. A nap témájához kapcsolódóan megemlítette: a tapolcai Deák Jenő Kórház struktúraváltásának következtében a pulmonológiai rehabilitáció fontos szerepét.

Stark Borbála személyi jogos gyógyszerész hangsúlyozta: a beteg embert meghallgatni, bátorítani, útba igazítani nagy részben az ő feladatuk.

Fenyvesi Zoltán (balról a második) a betegségek megelőzésére is felhívta a figyelmet. A bal szélen Greskovits Dávid, középen Kovács Gábor, majd Szökő Éva és Stark Borbála Fotó: Borsos Renáta/Napló

Dobó Zoltán, Tapolca polgármesetere elmondta, fontosnak tartja, hogy a patikustársadalom beágyazottsága legalább olyan legyen az előttünk álló évtizedekben, mint amilyen szintre a tudás és a szolgáltatás alapján felküzdötte magát. Reméli, hogy kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően a szürkeállomány exportja meg fog állni, mert a társadalomnak szüksége van a hazánkban képzett orvosokra és gyógyszerészekre. Korózs Lajos országgyűlési képviselő, a népjóléti bizottság elnöke szorgalmazta az innovatív, korszerű gyógyszerek befogadásának a felgyorsítását és a rászorulók irányába történő eljuttatását.

A Magyar Pulmonológiai Társaság elnöke, Kovács Gábor kiemelte, hazánkban mintegy egymillió ember szenved valamilyen légzőszervi betegségben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a betegséggel küzdők hatékony terápiája csak a dohányzás elhagyásával lehetséges.

Horváth-Hutás Tamás regionális tiszti főgyógyszerész a beteg, a gyógyszerész és az állam bizalmi háromszögét emelte ki. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) elnöke, Greskovits Dávid beszédében a futurisztikus jövőt célozta meg. A gyógyszerészekről mint egészségmenedzserekről, a gyógyszertárakról mint egészségnevelő és -megőrző tanácsadó központokról beszélt.

A Magyar Gyógyszertudományi Társaság (MGYT) elnöke, Szökő Éva elmondta, bízik abban, hogy a Patika nap témája az elkövetkezendő egy évben a tudás gyarapodását hozza majd a területen.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, Hankó Zoltán a Patika napok céljára a racionális gyógyszerhasználattal és a népegészségügyi mozgósítással utalt.

A Patika nap szakmai konferenciával és ingyenes szűrővizsgálatokkal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában