megbecsülik elődeik munkáját

2018.06.25. 10:54

A régi búcsúk hangulatát idézte a bakonyoszlopi falunap

Nemzetiségi találkozóval egybekötött falunapot szervezett a települési és a német nemzetiségi önkormányzat a kis bakonyi faluban.

Müller Anikó Hanga

Wolf Ferenc polgármester Baumgartner Etelka közel három évtizedes közéleti munkáját méltatta Fotók: Müller Anikó Hanga

Három évvel ezelőtt döntött a képviselő-testület, hogy a búcsú napját megünnepelje a faluközösség.

A helyiek és vendégeik az egykori búcsúk hangulatát idézték

– A célunk az, hogy visszaidézzük az egykori búcsúi hangulatot, mert az elmúlt évtizedekben a falusi búcsúk elvesztették jelentőségüket, imázsuk leáldozott. Régen a sváb falvakban három napig tartott a búcsú, ami a vendégeknek szólt. Ilyenkor a mi családunkban is voltunk vagy huszonöten, levágtunk pár pulykát, majd rá egy hétre tartottuk a kisbúcsút, magunknak. Ha ezt a hangulatot kicsit érzékeltetni tudjuk fiataljainknak, az már jó. Ezt csak helyi és térségi összefogással tudjuk elérni, ma ünnepelni hívtuk a környező települések képviselőit is, mondta Wolf Ferenc polgármester.

A program jó alkalom a falu és a környező települések sváb nemzetiségi kultúrájának bemutatására, a kórusok egymás közti kapcsolatának ápolására. A résztvevők közösen elénekelték a magyarországi németek himnuszát, majd Simon István katolikus plébános áldást kért az ünneplőkre és a rendezvényre.

Baumgartner Etelka alpolgármester köszöntőjében a múlt tiszteletéről szólt. – Hisszük, ha megbecsüljük elődeink munkáját, őrizzük hagyományainkat, akkor teremthetünk mi magunk újakat, melyeket az elkövetkező nemzedék visz tovább. Svábságunk tisztelete átszövi mindennapjainkat. Minket, bakonyoszlopi svábokat úgy ismernek, hogy szeretünk dolgozni, imádkozni és mulatni, de ezek időpontjait nem szoktuk összekeverni. Tegnap dolgoztunk, hogy vendégeink jól érezzék magukat, ma együtt mulatunk, holnap imádkozni fogunk, megemlékezve templomunk védőszentjéről, Keresztelő Szent Jánosról születése napján, mondta.

Wolf Ferenc polgármester Baumgartner Etelka közel három évtizedes közéleti munkáját méltatta Fotók: Müller Anikó Hanga

A kulturális műsorban minden korosztálynak kínáltak programot. Fellépett az olaszfalui, a dudari, a nagyesztergári, a helyi kórus, Karda Beáta énekesnő, Madár Veronika és Papp Annamária, a Music Szellection két előadóművésze. Az ünnep bensőséges percei voltak, amikor az önkormányzat képviselői – és a polgármesteri tisztséget 1990-98 között betöltő Czingiszer Ottó – felsorakozva a színpadon emlékplakettet adtak át Baumgartner Etelkának – aki huszonnyolc éve alpolgármester és tevékenyen részt vesz a falu kulturális életének szervezésében – áldozatos munkájáért.

Éhesen nem maradt senki, babos káposztával és egy helyi lakos felajánlásából birkapörkölttel vendégeltek meg mindenkit, majd Mészáros Jocó zenéjére mulattak, felidézve a régi búcsúi hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában