Érzékenyítő lehetőség

2018.08.22. 07:00

Az első kulturális Veszprém megyei program nem csak romáknak

Gasztronómiai kínálattal, gyerekjátékokkal, autentikus cigány fellépőkkel várták a roma és nem roma érdeklődőket a kulturális rendezvényen.

Laskovics Márió

A gyerekeket ügyességi fajátékok, légvár, kosaras körhinta várta Fotó: Laskovics Márió/Napló

Veszprém megyei roma napot tartottak szombaton az Erzsébet-ligetben, mintegy négyszáz fő részvételével. A dél­előtt főzéssel telt, a megye több településéből – például Monostorapátiból, Pápateszérről, Szentgálról – érkezett kisebbségi önkormányzatok, csoportok különféle szeletét tárták fel a roma gasztronómiának. Készült többek között cigánygulyás, krumplis tészta és természetesen pörkölt. A gyermekek ügyességi fajátékokban, légvárban, kosaras körhintában lelhették örömüket.

A gyerekeket ügyességi fajátékok, légvár, kosaras körhinta várta Fotó: Laskovics Márió/Napló

Rupa Éva, a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elárulta, különböző fórumokat már szerveztek a megyei cigányság számára, azonban ez volt az első kulturális megyei program. Mint megjegyezte, nagyon jónak ítéli meg a kezdeményezést, a remek helyszínre nemcsak romákat vártak. Ugyanis ez jó, hasznos érzékenyítő lehetőség volt beszélgetésre, s arra, hogy belelássanak, belekóstoljanak a roma kultúrába, gasztróba, muzsikába. Programjaikon általában 70–30 százalékos arányban a romák vannak többségben. Rupa Éva bátorítja a nem roma embereket, hogy nyugodtan jöjjenek közéjük. (Kétórás ott-tartózkodásunk során ehhez képest elenyésző számú gádzsót, azaz nem cigányt láttunk.)

A főszervező Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Markos Róbertné elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott sikeres pályázat biztosította a szükséges anyagi forrást. Felidézte, a korábbi években is szerveztek roma kulturális napokat Pápán, ám kevesebb résztvevővel.

A délutáni rekkenő hőségben az érdeklődők az árnyékba húzódva figyelték a tető nélküli színpadon szívüket-lelküket a szórakoztatásba beleadó fellépőket. Dupla G rappert Rupa Ilona követte táncosaival, és igazán vidám, pörgős hangulatot varázsoltak. Amit az oroszlányi, tamburát, kannát, kanalat, cajont, gitárt és basszus­gitárt megszólaltató Kale Lulugyi autentikus cigányzenekar tovább fokozott. A napot Rupa Zoltán fellépése zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában