sínen van a beruházás

2018.08.06. 14:00

Elkezdték a MiG–21-es emlékmű építését

A kivitelező hozzákezdett a 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban létesítendő MiG–21-es emlékmű megépítésének.

Polgár Tibor

 Ezt a MiG–21-est állítják ki a 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban Fotó: MH Légijármű-javító Üzem

Molnár István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője elmondta, először az emlékmű alapját készítik el. Ennek a betonja körülbelül egy hónapig szilárdul, ezután következik a vasbeton felépítmény elhelyezése, aminek a megkötését szintén ki kell várni. Az alap közel négy méter mély, 15 négyzetméter felületű lesz, és 25 tonna betont öntenek bele. A vadászrepülőgépet tartó felépítményt nyolc méter magasra tervezték, erre kerül majd rá az előkészített MiG–21-es, melynek az orra a pápai légikikötő felé fog nézni. Az emlékmű díszkivilágítást kap, illetve kivilágítják a repülőgép pilótafülkéjét, továbbá a fényjelzői is működni fognak. Molnár István kiemelte, az építési munkálatok idején forgalomkorlátozásra kell számítani, de teljes útlezárásra valószínűleg nem lesz szükség.

Ezt a MiG–21-est állítják ki a 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban Fotó: MH Légijármű-javító Üzem

Áldozó Tamás polgármester megjegyezte, szerették volna, ha korábban hozzáláthatnak az emlékmű megépítéséhez, de a projekthez kapcsolódóan rengeteg feladatot kellett elvégezni. Ám most már sínen van a beruházás, aminek végeredménye büszkén hirdeti majd a pápai katonai repülés gazdag múltját és sikeres jelenét. Mint mondta, Magyarországon Szolnok és Kecskemét után ez lesz a harmadik ilyen jellegű, vadászrepülőgépes emlékmű.

A várhatóan október végére elkészülő beruházás az MH Pápa Bázisrepülőtér és a helyi önkormányzat közös projektje, utóbbi 28 millió forint saját forrást biztosított a kivitelezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában