Borünnep Balácán

2018.08.28. 14:00

Ókori recept alapján készült ételeket is kóstolni lehetett

Hadi bemutatóval, szürettel és tárlatvezetéssel idézték meg a római kori hangulatot a villagazdaságban a napokban.

Marton Attila

A római hagyományőrzők hadi bemutatót is tartottak a rendezvényen

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A Vinalia Rustica – Borünnep nevű rendezvényt először szervezték meg Balácán, ahol Cephalo, vagyis Fejes, a római legionárius fogadta barátait a szüretre. Kovács Loránd Olivér, a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca vezetője elmondta, a térség a római korban is bortermelő vidék lehetett, az itt készült borral a Pannóniában állomásozó haderőt láthatták el, és feltehetően a villagazdaságnak is lehetett saját bortermelése. A rendezvényen közreműködő Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány tagjai egy római kori szüretet mutattak be a szedéstől a feldolgozásig, amelynek részeként lábbal is préselték a szőlőt. A régész hozzátette, a program egyik kuriózumaként kemencében sült római kori ételeket is lehetett kóstolni. A fennmaradt egyetlen római szakácskönyvből, a korra nem jellemző hozzávalókat – cukor, só – nélkülözve készültek ételek szárnyasból, birkából és sertéshúsból.

A római hagyományőrzők hadi bemutatót is tartottak a rendezvényen
Fotó: Balogh Ákos / Napló

A több elemből álló programban a légiós hagyományőrzők korhű felszerelésben harcászati bemutatót is tartottak: az alaki gyakorlatok mellett több római nehézgyalogsági figurát is megtekinthettek a látogatók. A hagyományőrzők egy kocsmai jelenetet is előadtak, valamint a látogatók közül többen is kiképzésen vehettek részt.

Az érdeklődőket emellett szakemberek tájékoztatták az újraindult ásatásokról, valamint a villagazdaság időszaki kiállítását is megtekinthették a vendégek, akik a közelmúltban elindult fejlesztésekről is tájékozódhattak. Kovács Loránd Olivér elmondta, a fejlesztés első üteme szeptemberben zárul, a munkálatokban megújul a központi lakóház és a látogatóközpont csapadékvíz-elvezető rendszere is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában