ötezren halnak meg évente vastagbélrákban

2018.09.03. 16:43

Életmentő szűrés – Veszprémben is tehetünk valamit az egészségünkért

A vastagbélrák megelőzése, illetve időben történő felismerése áll az idei, immár ötödik veszprémi „Az egészség útja” című rendezvénysorozat fókuszában, amit szeptember 22-én a város több helyszínén rendeznek meg.

Kovács Erika

Sajtótájékoztató a veszprémi városházán: a megyeszékhelyen a kormányzati vastagbélrák szűrőprogram mellé állnak az egészségnapon, szeptember 22-én

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ez a rákfajta a második leggyakoribb hazánkban, és évente ötezren halnak meg miatta, derült ki az erről szóló sajtótájékoztatón a veszprémi városházán, hétfőn.

-Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jelentette be a minap a vastagbélrák szűrést célzó kormányzati programot, amelyet hazai és uniós pénzből valósítanak meg, hangsúlyozta Némedi Lajos. Az alpolgármester hozzáfűzte, ehhez a célkitűzéshez illeszkedik a veszprémi egészségnap, ahol felhívják a figyelmet a szűrésre, a betegség korai felismerésére, ami életmentő lehet. Közel tízezer ember szenved ettől a betegségtől idehaza, és évente ötezren meghalnak. Némedi Lajos kiemelte a mozgás egészségmegőrző szerepét, így a Lovassy gimnáziumban sportolni hívják a diákokat szeptember 22-én, majd szakmai előadáson beszélnek az érdeklődőknek például a refruxról, az epe-, és hasnyálmirigy-, a máj betegségéről, a vastagbélrákról, a megelőzésről.

Sajtótájékoztató a veszprémi városházán: a megyeszékhelyen a kormányzati vastagbélrák szűrőprogram mellé állnak az egészségnapon, szeptember 22-én

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Leitold László, a Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesület (SZEVE) elnöke köszönettel beszélt arról, hogy sok gazdasági társaság támogatja az egészségügyet. Segítségükkel idén az egyesület egy millió forinttal segíti a veszprémi kórház belgyógyászati, gasztroenterológiai osztályát. Üdvözölte és a szűrőprogramok között mérföldkőnek nevezte a kormányzati szándékot Dávid Gyula, a veszprémi kórház főigazgatója, aki az egészségnap kapcsán az összefogásra helyezte a súlyt önkormányzat, kórház és a civil szféra, így iskolák, színházak között. –A betegségben leginkább érintett, ötven és hetven év közötti korosztálynak küldik ki a háziorvosok a leveleket székletvizsgálatra, amelyre remélhetőleg minél többen elmennek, utalt a szűrésre Lakner Lilla, a kórház osztályvezető főorvosa. Akiknél felmerül a betegség gyanúja, azok számíthatnak további vizsgálatra. A SZEVE-től kapott pénzből a szűrésekhez, gyógyításhoz eszközöket vásárolnak.

-Jótékonysági előadással az ügy mellé áll a veszprémi Petőfi Színház, amely musicalt mutat be helyi-, és vendégművészekkel, mondta el Egressy Zsuzsanna, színi direktor-helyettes. Kiemelte, a leukémiás betegek gyógyulásáért véradást is szerveznek október 6-án, amelynek apropóját egyik saját művészük állapota adta.

Szőke Kavinszki András, a Kabóca Bábszínház igazgatója szerint már gyermekkorban fel kell hívni a figyelmet az egészségre, a lélek-szellem és test harmóniájára. Ezért az egészségnapon szervezésükben egy szatmárnémeti vendégjátékkal bábelőadást mutatnak be a Hangvillában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában