welcome to the jungle

2018.09.12. 14:00

Elvesztél a rengeteg egyetemi rövidítés között? Segítünk!

Üdvözlünk a Pannon Egyetem hallgatói között. Ha még újak neked az UV, IV, TVSZ, HKR, KIB stb kifejezések, feltétlenül kattints, megmutatjuk, mit jelent.

Horváth Virág

Egyetemi éveid során rengeteg olyan kifejezéssel, vagy rövidítéssel fogsz találkozni, amivel eddigi életed során nem. Ha nem akarsz zavarba jönni ezek hallatán, feltétlenül meg kell ismerned a legfontosabbakat, ezért mi is felcsaptuk az Egyetemi és Kollégiumi Szótárt (lsd. EX).

Ha beköltöztél valamelyik egyetemi kollégiumba, biztosan találkozni fogsz a szeniorral és a KIB-esekkel. Ők érted dolgoznak, a te mindennapjaidat igyekeznek megkönnyíteni, ők szervezik a kollégiumi összejöveteleket, de képben vannak az ösztöndíjakkal, támogatásokkal, a Neptun működésével is, bármilyen kérdésed van, keresd őket bátran!

Az EKI, vagyis az Egyetemi Kollégiumi Iroda lesz a legjobb barátod, ha szobát-kollégiumot szeretnél cserélni, alá kell írni a diploma után a leszerelő lapot, vagy bármilyen ügyben szeretnél konzultálni a kollégiumi referenssel. A kollégiumi referens a kollégiumi ügyekért felel, betartatja a kollégiumi szabályokat, évente minimum kétszer találkozni fogsz vele koligyűléseken, jelen pillanatban ő Haraszti László, akinek érdemes megjegyezni a nevét, hiszen, ha ő kicsap, akkor nem lesz hol laknod.

A KK (Központi Kollégium) és a Magi (Hotel Magister) a két legnagyobb veszprémi kollégium.

Térjünk át az egyetemi témakörre

Az OI (vagy, ahogy az idősebbek nevezik OIK) az Oktatási Igazgatóság, itt kellett járnod a beiratkozásnál is, de biztosítalak róla, hogy visszatérő vendég leszel náluk, ezért érdemes megjegyezni a saját ügyintéződ nevét, hiszen ő is emlékezni fog a tiédre. Itt fogják megoldani a legnagyobb problémáidat: „lekéstem a tárgyról” , „nem férek be egy tárgyra” , „le akarom adni ezt a tárgyat” , „nem is tudom, melyik tárgyat kell felvenni”, „miért nincs beírva jegy” és még rengeteg ehhez hasonló mondat.

Ezen az oldalon, a szakod alapján meg tudod nézni ki az ügyintéződ, továbbá az Oktatási Igazgatóság nyitvatartását is megtekintheted.

Ha azt hallod, Pénzügy, nem az anyagi helyzetedre gondolnak, hanem egy helyre utalnak az egyetem A épületében. Befizetésekkel, utalásokkal, elmaradt vizsgadíjakkal kapcsolatban tudsz náluk információt beszerezni.

A Kampusz az egyetem területét jelenti. Veszprémben alsó és felső kampusz van, teletömve egyetemi épületekkel A-tól W-ig, több kollégiummal, gyógyszertárral és szórakozóhellyel. Érdemes memorizálni, hogy melyik az alsó, és melyik a felső, mert, ha felcseréled, könnyen rossz irányba indulhatsz el, küldhetsz el másokat, késhetsz le órákat, tévedhetsz el fényes nappal, szóval jobb ezt észben tartani.

Abszolválás, abszolutórium

 

Nem, sajnos ezek nem varázsigék, de már majdnem, hiszen, ha ezt a kezedben tartod, az azt jelenti, hogy felsőoktatási tanulmányaidat befejezted. Ha ezt kikérted, már csak a záróvizsga van hátra, és meg is szerezted a diplomádat.

Mindenki a kreditjeit számolja, mintha aranyból volnának, de tulajdonképpen, csak a már elvégzett munkát számolgatják. Ez a tanulmányi munka mértékegysége, mely megmutatja, hogy az adott tárgyat kb hány óra alatt lehet teljesíteni. 1 kredit 30 tanulmányi órának felel meg, így a 6 kredites elektros tárgyak igen húzósnak számítanak. Félévente átlagosan 30 kreditet kell teljesíteni, így ha államilag támogatott képzésre vettek fel, valószínűleg következő évben is azon maradsz.

Amikor az indexedet kérik, akkor tulajdonképpen a félévi érdemjegyeidre kíváncsiak, amit a Neptunból könnyedén kinyomtathatsz, ha pedig hivatalos indexmásolat kell, azt az OI-n tudsz kérni. Az öreg rókáknál ez még nem elektronikusan működött, nekik még rendes, kézzel fogható index könyvecskéjük volt (mint egy ellenőrzőkönyv).

HKR – Hallgatói Követelmény Rendszer: elvileg minden hallgatónak el kellene olvasnia legalább egyszer, de a legtöbben feladják a küzdelmet. Azért csak próbálkozz.

TVSZ – Tanulmányi és Vizsga Szabályzat: A HKR tartalmazza, le van írva benne, hogy hányszor lehet vizsgát felvenni, mennyit kell fizetni a nem teljesített kreditekért és az IV-ért (UV-ért), és még sok-sok minden. Ugyanezeket a szeniorodról, vagy az OI-s ügyintéződtől is megkérdezheted.

IV – Ismétlő Vizsga, UV – Utóvizsga: ugyanazt jelenti, ha megbuktál a vizsgán, akkor újra meg kell próbálni. a második (harmadik... valahányadik) alkalmat nevezzük így. A TVSZ-ben le van írva, hogy maximum hány alkalommal, illetve mekkora pótdíj befizetése mellett.

 

VEN, AKÓ, Koli7 és még rengeteg élmény vár rátok a következő pár évben, élvezzétek ki, hogy a Pannon Egyetem polgárai lehettek!

Reméljük, tudtunk segíteni, ha bármilyen kérésetek van, keressetek bennünket bátran a [email protected]-n!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában