hírek a megyéből

2018.09.01. 08:00

Veszprém megye legérdekesebb hírei: ezeket olvastátok legtöbben a nyáron

Ezen a nyáron sem unatkoztak a Veszprém megyeiek: pusztított a tűz és a víz is, valamint különleges természeti jelenséget is láthattunk. Most összeszedtük mire voltatok ti a legkíváncsibbak.

veol.hu

Kigyulladt a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Összeállításunkból kihagytuk a közlekedési baleseteket, mert ellenkező esetben szinte kizárólag ebből kerülnének ki a top hírek. Lássuk tehát melyik volt az az öt hír, ami a leginkább érdekelt titeket:

Többet nem közlekedhetnek az elektromos járművek Balatonfüreden

A listánkon ötödik helyen végzett a hír, miszerint július közepétől tilos használni a 71-es főút alatti, Balatonfüred tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben a kétkerekű elektromos eszközöket.

Balatonfüreden már nem közlekedhetünk velük

Az új rendeletet Balatonfüred Önkormányzata azért hozta létre, mert az önegyensúlyozó járművek kezelhetetlen mértékben lepték el a várost, a sétányon sokszor fegyelmezetlenül és nagy sebességgel közlekedtek, közvetlenül veszélyeztetve a gyalogosokat. A szabály megszegése esetén akár 150.000 forintos bírságot is fizethetünk.

Elmosta az eső Veszprém megyét

Június hatodikán hatalmas vihar csapott le a megyére: hirtelen nagy mennyiségű eső esett és a viharos szél is sok kárt okozott. Porván rövid idő alatt 25 milliméter csapadék hullott le, ahol a helyzetet súlyosbította, hogy a környékről, illetve a hegyekből rengeteg víz zúdult a településre.

Utakat zárt el a víz

A Bakonyban több helyen hatalmas vihar tombolt. Herenden és Városlődön jég is esett, Balatonvilágosra pedig szintén özönvíz zúdult, és egy időre a forgalom is leállt.

Biró László Herendnél örökítette meg a vihart:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=LIMmCCL4hAg

Életmentő szervszállítás Veszprémből

A harmadik helyen a szervátültetésről szóló anyag végzett. Augusztus elején egy éjszaka többen is láthatták, ahogyan egy helikopter leszállt, majd elrepül Veszprémből. Később kiderült, hogy a gép donorszerveket vitt el a Csolnoky Ferenc Kórházból.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szokatlan időpont magyarázata, hogy a donorszerveket – ilyenek a tüdő, máj, hasnyálmirigy, szív és vese – a szervátültetésre váró betegeket ellátó intézményekbe mihamarabb el kell juttatni. Ezzel a szállítással remélhetőleg több gyermek életét sikerült megmenteni.

Holdfogyatkozás és vérhold

A második legolvasottabb cikkünk a július 27-ei vagyis évszázadunk leghosszabb holdfogyatkozásról szólt. A jelenség körülbelül két órán át tartott. Ugyanazon az éjszakán ráadásul vérholdnak is tanúi lehettünk. Ez azt jelentette, hogy a különleges holdfogyatkozás alatt a nagy Mars-közelséget is megfigyelhettük. A Mars bolygó 15 évvel ezelőtt volt utoljára hasonlóan közel a Földhöz.

Forrás: veol.hu

Kigyulladt egy belvárosi épület Veszprémben

A nyár eleji tűzeset került fel a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára, az időszak legolvasottabb cikkeként. Ahogy megírtuk teljes terjedelmében égett egy háromszintes épület, körülbelül háromszáz négyzetméter alapterületű tetőszerkezete a belvárosi Victor Hugo utcában.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A háromszintes épületben keletkezett tűzhöz a veszprémi, ajkai és balatonfűzfői hivatásos tűzoltók nagy erőkkel érkeztek, a tetőszerkezet több helyen beszakadt. Valószínűleg egy villámcsapás okozta a tűzet, erről olvasónk videót is készített:

Neked melyik volt a legemlékezetesebb hír? Írd meg nekünk, kommentben itt a cikk alatt vagy a Facebook oldalunkon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában