Nem élhetnek többé az utcán

2018.10.12. 07:00

A megyeszékhelyen megoldott a hajléktalanok téli ellátása

A megyeszékhelyen megoldott a hajléktalan emberek ellátása – hangzott el az ellátóintézményben tartott bejáráson csütörtökön.

Marton Attila

Szaller Péter, Fülöp Attila és Némedi Lajos a hajléktalanszálló bejárásán. Az otthontalanok itt kimoshatják a ruháikat 

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A veszprémi hajléktalanellátásról a helyszínen tájékozódott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Némedi Lajos alpolgármester.

Szaller Péter elmondta, Veszprémben 250-260 hajléktalan él, hattizedük veszi igénybe rendszeresen az intézmény által nyújtott ellátást.

Szaller Péter, Fülöp Attila és Némedi Lajos a hajléktalanszálló bejárásán. Az otthontalanok itt kimoshatják a ruháikat
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának vezetője elmondta, a nappali melegedőben és az éjjeli menedékhelyen kimoshatják a ruhájukat, a konyhában ételt tudnak melegíteni, a népkonyhán étkezési lehetőség van számukra. Mint ismert, október 15-én lép hatályba a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés. Fülöp Attila ennek kapcsán leszögezte, a változás a társadalom és a hajléktalanok érdekét is szolgálja.

Kiemelte, a törvény célja, hogy senki ne töltse közterületen az éjszakát. Hozzátette, október második felétől a nappali és az éjjeli ellátóhelyek nyitva tartása országszerte folyamatos lesz. Megjegyezte, a hazai ellátórendszer európai szinten is jó, 19 ezer férőhelyet biztosítanak az otthontalanoknak. Fülöp Attila hozzátette, országosan 650 millió forint pályázati forrásból hét intézményt, köztük a veszprémit újítják fel. Szaller Péter elmondta, közel 200 millió forint európai uniós forrásból korszerűsítik és bővítik az éjjeli menedékhely épületét.

Némedi Lajos alpolgármester hangsúlyozta, Veszprémben minden feltétel adott a hajléktalan emberek ellátására. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, a szabályozás megváltozása után a szakemberek legnehezebb feladata az lesz, hogy meggyőzzék az intézményi ellátás fontosságáról azokat a hajléktalanokat, akik eddig nem vették igénybe ezt a szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában