fesztivál

2018.10.01. 16:00

Diós álom és pirosló körte Dudaron

Nyolcadik alkalommal rendezte meg az önkormányzat a Körte- és diófesztivált, ahol minden korosztálynak kínáltak programot.

Müller Anikó Hanga

Nagy sikert arattak a történeti játékok

A bakonyi településen mindig fontos volt a gyümölcstermesztés. – Szinte nincs olyan porta, ahol ne lenne körte-, vagy diófa. Ezek a falu jellegzetes gyümölcsei, melyre a fesztiválunkat építjük. Erről szól a rajzverseny – melyre az idén az eddigieknél is több, száznegyvennyolc gyermek nevezett – a süti verseny, a lekvárbemutató és kóstoló.

Felnőttek és gyermekek is élvezték a táncházat

A rendezvény közösségi összefogással valósulhatott meg, huszonöt önkéntes közreműködésével, mondta Tóth Edina Kitti polgármester asszony, aki maga is kötényt öltött és részt vett az ínyencségek elkészítésében, felszolgálásában. Nagy érdeklődés kísérte a tolnai Toma és csapata történeti játékait. A jelmezes játékmesterek középkori ihletésű, igényesen berendezett játékparkban vásári, vitézkedős és erőlegénykedős feladványokkal várták az erejüket, ügyességüket latba vető érdeklődőket, volt Jancsi-méta, kerekerdő vadászai, karikadobáló, háromlábú forgó, diós forgó karika, erőpróbáló dorong.

Nagy sikert arattak a történeti játékok

Voltak kézműves bemutatók, kosárfonás, varrás, bútorfestés, mindezekből a tél folyamán tanfolyamot is szerveznek. A süteményversenyre diós és körtés finomságokkal lehetett részt venni, a díjazottak között szerepelt diós álom, aszalt szilvás diótorta, pirosló körte, őszi tál, diós kosárka, körtetorta.

A sütemények dió és körte felhasználásával készültek

Volt táncház, helytörténeti vetélkedő kisdiákoknak, a rajzokból Őszi hepe-hupa mottóval kiállítás, légvár, óriás csúszda, a műsorban fellépett Hajdú Steve, a Leblancz Győző-Tóth Éva duó, a helyi néptánccsoport, Miki, Niki és a Csinibabák, Sipos F. Tamás, a Hősök zenekar. Sokan nyújtották karjukat a Magyar Vöröskereszt Zirc Területi Szervezete által szervezett véradáson.

A gyermekrajzokat Őszi hepe-hupa mottóval kiállították a rendezvénysátorban
Fotó: Müller Anikó Hanga

A fesztiválon hetedik éve vesz részt Máza delegációja. A Baranya megyei falu diófesztiváljáról nevezetes, a két település képviselői minden évben kölcsönösen meglátogatják egymás programjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában