A szabad önkifejezés lehetősége és élménye

2018.11.20. 07:00

A zene segítségével is fejlesztik az autista gyermekeket Veszprémben

A zeneterápia európai napja, november 15-e alkalmából szervezett bemutató foglalkozást az AutiSpektrum Egyesület szombaton.

Leitner Vera

A foglalkozásokon használt hangszereket bárki képes megszólaltatni

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az AutiSpektrum Egyesület évek óta kínál egyéni és kis csoportos foglalkozásokat autista gyermekek számára, a Mol Gyermekgyógyító Program pályázatán nyert forrásnak köszönhetően pedig ezek a foglalkozások a 2018–2019-es tanévben is folytatódhatnak. Ennek megfelelően 2018. november 1. és 2019. május 31. között heti rendszerességgel autizmusspecifikus szemléletű zeneterápiás foglalkozást tart az egyesület integráló intézményébe járó, 4–10 éves gyermekek számára. A foglalkozások célja egyebek mellett a beilleszkedés elősegítése, a kompromisszumkészség fokozása, az önállóság alapjai, a kortárs kapcsolatok, önismeret és pozitív énkép kialakítása, a teljesítményfeszültség oldása.

A foglalkozásokon használt hangszereket bárki képes megszólaltatni
Fotó: Penovác Károly/Napló

– A zeneterapeuta eszközként használja a zenét, nem cél az, hogy valamilyen esztétikai értéket teremtsünk a zenélés révén. A terápiás folyamatban a zene hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy jó önismeretre tegyenek szert, a belső konfliktusaik, szorongásuk, agressziójuk oldódhasson, és rátekinthessenek önmagukra egy saját alkotási folyamaton keresztül. Mikor így zenélünk, akkor a zenében mi magunk vagyunk benne. Az, hogy milyen hangszert választunk, hogy azt hogyan szólaltatjuk meg, miként kapcsolódunk vagy nem kapcsolódunk a másikhoz, ez mind-mind információt ad személyiségünkről, jelenlegi állapotunkról, majd a folyamatban a változásokról, fejlődésekről – mondta el a módszerről Fülemile Judit zeneterapeuta a szombati módszerismertető bemutatón.

A szakember hangsúlyozta, a zeneterápiát ma már számos területen alkalmazzák hatékonyan, az autista gyerekek számára pedig elsősorban egy olyan kommunikációs lehetőséget nyújt, mely túlmutat a verbalitáson, így lehetőség nyílik arra, hogy szavak nélkül, a zenén keresztül kommunikáljunk velük, ami hatalmas lehetőség. Fülemile Judit elmondta, az aktív zeneterápia alkalmával a kliensek olyan hangszereket vesznek kézbe, melyeket bárki képes megszólaltatni mindenféle előzetes ismeret nélkül, s ez, valamint a szabad önkifejezés élménye már önmagában sikerélményt eredményez, de fejleszti a kreativitást, elősegíti az itt és most megélését is.

A zeneterapeuta hozzátette, azok az autista gyerekek, akik szeretik a zenét, nagyon jól motiválhatók a módszer által, könnyebben taníthatunk nekik új dolgokat, és a szociális képességeik is pozitív irányba fejlődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában