Egységes, kulturált településkép a cél

2018.11.13. 11:30

Balatonfüred: élhető kisváros rendezett, kulturált arculattal

Egységes településkép, és nem egyedi igények adják a város vonzerejét, hangsúlyozta Bóka István, Balatonfüred polgármestere a Városépítészeti séták Veszprém megyében című rendezvénysorozaton a Zsidó Kiválóságok Házában hétfőn.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

A polgármester a pályázati forrásokból történő fejlesztésekről, illetve problémákról is beszélt. – Kiemelten kezeli a Balatont a kormányzat, amelyre hazai és európai uniós forrásokat különített el. A program végrehajtása jól áll, az uniós ciklus végére többletkifizetés is történik, szögezte le Bóka István. A polgármester aláhúzta, a vasutat Füredig villamosítják, bár ez Tapolcáig lenne szükséges.

– Épül a 71-es út kicsatlakozása az M7-es autópályánál, ami lerövidíti Balatonfüredre a távolságot, és sokat jelentett a várpalotai elkerülő is – fogalmazott.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A 71-es út szétvágja a várost, amelyen az áthajtás főleg nyáron nehéz. Vizsgálják a helyiek egyenrangú átkelési lehetőségét északi irányba. Füreden klasszikus városközpont nincs, de sokféle résszel foglalkoznak: fürdővárossal, óvárossal, arácsi résszel, a polgármesteri hivatal környékével. Cél az egységes, kulturált településkép, hogy Balatonfüred élhető kisváros legyen, ahol a fő irány a turizmus, a humán szolgáltatás, az innováció, az iparra épülő tevékenység.

A fejlesztésekről kiderült, a kempingben 7-8 milliárdból vitorláskikötő, 80-90 szobás szálloda, tematikus sétány épül, megújul a strand, a kemping. A lenti városrészen, a mélygarázs fölé közösségi teret, sétányt, zöld területet, üzleteket, éttermeket, kiállítóhelyet építenek, remélhetőleg a következő nyári szezonra. A Brázay strandon zöld területet alakítanak ki, a teljes strandot kinyitják, szabadidőközponttal, szabadtéri színpaddal. Megújul az Esterházy-kastély, megépül a Lóczy-barlang látogatóközpontja. A Huray-piacnál hárommilliárdból rendezvény- és konferencia-központ épül. Idősotthont építenek a Kelén Szálló helyén négymilliárdból. Tudásközpontot hoznak létre az innovációs központ mellé 1,3 milliárdból. A volt hulladéktelepen mikro- és kisvállalkozóknak iparterület-­fejlesztést valósítanak meg közel egymilliárdból.

Gondot jelent az óvárosban lévő utak, épületek, járdák állapota, amelyeket megújítanak. A forrás biztosított, a kisajátításokat, terveztetést végzik. Fejlesztik a Lóczy ­gimnáziumot több mint egymilliárdból, beruházást terveznek több iskolánál, óvodáknál, könyvtáraknál, rendelőknél is, kiemelten kezelik a zöld területek megőrzését, a történelmi temetők rehabilitációját.

Bóka István aláhúzta, sok konfliktussal, problémával szembesülnek, az élhető kisváros és a gazdaságban meghatározó turizmus összhangja miatt. A legnagyobb gond a szőlőterületek megőrzése, cél, hogy ezek normális áron, szőlőművelőkhöz kerüljenek. Balatonfüred, Aszófő, Tihany térségében kialakult a spekulációs földszerzés. – Ha a jelenlegi helyzet marad, a part menti szőlőterületek elvesznek. Ha nem sikerül a balatoni szőlőművelést és -termelést jövedelmezővé tenni, akkor a szőlőkultúra kihal – vélte. Aláhúzta, a pályázatok korábbi áraihoz képes 20–100 százalékkal többe kerülnek az építőanyagok, ami forrásvesztést hozhat. Szólt a légkábelekről, a tájidegen görög faluról is.

A tájékoztató után mások mellett András István főépítész beszélt az óváros megújításáról, amit a résztvevők sétán tekintettek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában