sikerült megújítani a korábbi emléktáblát

2018.12.05. 14:55

A koronázási jelképeket megmentő koronaőrökre emlékeztek

Életük kockáztatásával gondoskodtak a keresztény magyar államiság jelképeiről a koronaőrség tagjai 1944-ben, hangsúlyozta beszédében Porga Gyula polgármester.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly / Napló

A második világháborúban helytálló koronaőrség tagjainak tiszteletére szerveztek megemlékezést szerdán.

Porga Gyula polgármester kiemelte, a tizenöt fős koronaőrség tagjai életük kockáztatásával gondoskodtak és mentették meg keresztény magyar államiság jelképeit 1944 novemberében, amikor a Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal védelem alá helyezve Veszprémbe szállították.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Hozzátette, tettükkel reményt adtak hazánk túlélésére, ezért példaképként tekinthetünk rájuk. Megjegyezte, a koronaőrség tagjainak hősies helytállása mellett Veszprém akkori polgárainak is köszönhető, hogy a koronázási jelképek sértetlenül és épségben megmaradtak a második világháborúban. Felidézte, a koronaőri tisztséget a 15. század közepén alapították, és 1945-ig állt fenn, majd 2011-ben jött létre ismét az önálló koronaőrség.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében felidézte, nyolc éve veszprémi összefogással sikerült megújítani a korábbi emléktáblát. A munkában alapítványuk mellett civil szervezetek és a Keresztény Katonák Szövetsége is együttműködött, kezdeményezésüket támogatta az önkormányzat, az új emlékjelet Lugossy László helyi művész alkotta meg.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Az ünnepségen Szabó György alezredes, tábori lelkész mondott ökumenikus áldást, majd a program a koronaőrök emlékjelének megkoszorúzásával zárult. A megemlékezésen közreműködött a Légierő Zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában