megújult a tűzoltószertár környezete

2019.01.10. 11:00

Közösségi teret avattak Monostorapátiban

Az egyik üzemanyag-forgalmazó cég Zöldövezet programja keretében közösségi összefogással újult meg a tűzoltószertár környezete Monostorapátiban.

Tóth B. Zsuzsa

Az újonnan létrehozott közösségi teret Illés Sándor plébános áldotta meg Fotó: tűzoltóság

A szertár körül a parkot a tűzoltók védőszentje után Szent Flórián közösségi tér névre keresztelték. A Monostorapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) közel egy éve pályázott, hogy a kihasználatlan területet hasznosíthassák. A tér közel van az ÖTE által eddig is használt, az önkormányzat tulajdonát képző épülethez, a szertárhoz, így az egyesület minden tagja lelkesedett a rendbe­tételéért. Monostorapátiban az Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek több mint százéves múltja van, a Szent Flórián közösségi tér létrehozásával a korábbi tagoknak és az egyesület munkájának is emléket állíthattak így.

Az újonnan létrehozott közösségi teret Illés Sándor plébános áldotta meg Fotó: tűzoltóság

A terület a településen központi helyet foglal el, adott volt az ötletgazdák számára, hogy közcélú, mindenki által elérhető és élvezhető parkot alakítsanak ki, amely segít a klímaváltozás elleni küzdelemben, a településkép javításában, és az arra járók megpihenhetnek ott.

A tervezésben a település vezetése mellett a közösségi életért felelős civil szervezetek és aktív lakosok is részt vettek, szakmai segítők képviseltették magukat. A kivitelezés során több mint 485 fát, cserjét, évelő virágot ültettek, kizárólag őshonos növényeket Orbán Tibor erdőmérnök és kertészeti szaktanácsadó felügyelete mellett. Felújítottak egy 1888-ból származó tűzoltó szekeret, föléje tetőt építettek az egyesület tagjai Balázs Tamás ácsmesterrel. Az építményhez fel­használt cserepeket felajánlásból kapta az egyesület.

A korábbi önkéntes tűzoltók emlékére elhelyezett kopjafát Bognár István erdész, fafaragó irányításával Bati Péter újította fel. Padokat helyeztek el, tűzrakó helyet alakítottak ki, a kőművesmunkákban Horváth Károly és fia, valamint Cverencz Csaba segített, a géppel végzett terepmunkákban Sipos Tamás. Az építési munkák kizárólag önkéntes munkaerő segítségével valósultak meg. Az építésben részt vettek a képviselő-testület tagjai, az ÖTE, a Nagycsaládos Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a polgárőrség, a sportegyesület tagjai és a helyi lakosok.

A Szent Flórián közösségi teret Illés Sándor plébános áldásával adták át rendeltetésének.

A Zöldövezet program és az Ökotárs Alapítvány részéről 700 ezer forintos pályázati támogatás, valamint önerőből és felajánlásokból több mint 500 ezer forint segítette a megvalósítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában