71. évforduló

2019.01.13. 14:52

Soha többé ne kelljen ilyet megélni – a kitelepítésre emlékeztek Bándon

Megemlékezést tartott a helyi német önkormányzat a kitelepítés 71. évfordulóján a Bándi Nemzetiségi Dalkör közreműködésével. Az önkormányzat falán 1998-ban elhelyezett emléktáblánál Schindler László, Bánd Német Önkormányzatának elnöke idézte fel a szomorú történéseket.

Molnár Sándor

Fotó : Molnár Sándor

1948 január 13-án már elindult az a vonat, amely többek között 100 bándit is vitt Németországba. Azért került erre sor, mert egy vesztes háború után bűnbakot kellett találni és azt meg kellett gyűlöltetni.

Fotó : Molnár Sándor

A mi régiónk, Közép-Kelet-Európa hamar talált bűnbakokat. Magyarországon a németek, Csehszlovákiában és Jugoszláviában a magyarok és a németek lettek azok és nagyon komoly népesség mozgás indult meg. Ennek keretében a régióból 10 millió, Magyarországról közel 250 ezer németnek kellett elhagynia szülőhelyét, lakhelyét és elmennie a szétbombázott Németországba – emlékezett vissza a 71 éve történtekre Schindler László. A 100 Bándról elűzetett közül a legidősebb, az akkor 79 éves Paul Antal volt, míg a legfiatalabbak Steigler Teréz és Drexler Mihály még egyévesek sem. Az ő neveik is megtalálhatóak az emléktáblán.

Fotó : Molnár Sándor

– 2008 óta folyamatosan, minden évben megemlékezünk róluk azért, hogy a jövőben ne kerüljön sor ilyenre – emelte ki a német önkormányzat elnöke, aki egy Valéria Koch idézettel zárta beszédét, amelyet a költőnő az elűzetés 50. évfordulójára írt és amely ma sem vesztette el aktualitását : „Állítsátok meg a legkisebb gyűlöletet is, mondjatok időben nemet.”

Fotó : Molnár Sándor

A visszaemlékezést követően Bánd község Önkormányzata és a helyi német önkormányzat nevében koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd a résztvevők mécseseket gyújtottak az elhurcoltak emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában