elengedhetetlen a tökéletes frizura és smink

2019.01.24. 07:00

Szalagavató: felejthetetlen élmény komoly kiadással

A fiúk viszonylag olcsón megússzák, a lányoknak választható és kötelező jellegű kiadásokkal is számolniuk kell, ha elérkezik a szalagavató.

Leitner Vera

Fekete Csenge, Bóka Dominik és Czaun Anna szerint a szalagavatónak megvannak a költségei, de olyan meghatározó élmény és pillanat, amelyet nem szeretnének kihagyni

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Megközelítőleg harmincötezer forintba kerül a fiúk által választott egységes öltöny fejenként a szalagavatóra készülő végzősöknek – mondta el Bóka Dominik, a Noszlopy iskola 12. C osztályos tanulója, akitől azt is megtudtuk, hogy a fiú a kiadások javát ezzel le is tudja. A lányoknak – elsősorban szüleiknek – ezzel szemben számos választható, és további kötelező jellegű kiadással kell szembenéznie, kezdve mindjárt az est során viselt két különböző ruhával. A Noszlopy iskola 12. C osztályos diáklányai fekete egyrészes ruhát viselnek a szalagtűző ceremóniához, ám mivel ez a darab nem található meg alapvetően minden középiskolás ruhatárában, így a költségek a diákok elmondása alapján ezzel a közel tíz-tizenötezer forintos kiadással indulnak. Az már ugyan szabadon választható, hogy ki szeretne részt venni a fehér báli ruhát igénylő nyitótáncban, ám aki úgy dönt, hogy ezt az élményt sem szeretné kihagyni, diáklányként egy újabb harminc-harmincötezer forintos költséggel kell számolnia, mely még csak a kölcsönzést fedezi, és ekkor a habos fehér ruhához illő ünnepi cipők egészen eltérő áráról még nem esett szó.

Fekete Csenge, Bóka Dominik és Czaun Anna szerint a szalagavatónak megvannak a költségei, de olyan meghatározó élmény és pillanat, amelyet nem szeretnének kihagyni Fotó: Balogh Ákos/Napló

Sokan döntenek úgy, hogy szeretnének tökéletes frizurával és ünnepi sminkben megjelenni a középiskolai évek lezárását jelentő eseményen, így ezek költségei tovább növelhetik a szalagavató végösszegét, ám ezen szolgáltatások igénybevétele természetesen ugyancsak a választható, és nem az egységesen kötelező jellegű kiadások közé tartozik.

Akik a táncban való részvétel mellett döntöttek, azok számára még a szalagavató megszervezése kezdetén, hónapokkal ezelőtt további négy-ötezer forintos kiadást jelentett a nyitótáncot betanító koreográfus megfizetése, aki egy-egy csoportra, osztályra szabja a szalagavató táncokat, s hónapokon át betanítja azt a tanulóknak. A meghívó darabja ötszáz forint, ám magát a szalagavatót jellemzően a DÖK (diákönkormányzat) szervezi a szülői munkaközösséggel együttműködve, valamennyi további szervezési terhet és költséget levéve a végzős osztályok válláról. Idén batyus bál várja a vendégeket, ám ehhez is hozzájárulnak az alsóbb évfolyamokon tanuló diákok szülei süteményekkel, egyéb harapnivalókkal.

A Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium 12. C osztályos diákjai Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium diákjai, Fekete Csenge és Czaun Anna elmondta, meghatározó élmény, hogy ilyen ünnepélyes formában zárhatják le gimnazista éveiket, valamint fontos szempont számukra az is, hogy az est során alkalmuk nyílik majd az apa-lánya táncra is, melyre a szalagavató bál egyik legkedvesebb pillanataként tekintenek, és ami, úgy remélik, a szüleik számára is szép élményt jelent majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában