Komoly döntést kell meghozniuk

2019.01.18. 07:00

Továbbtanulás: a többség pontosan tudja, mit akar

A továbbtanulni szándékozó középiskolás tanulóknak már nincs túl sok idejük azon gondolkodni, hogy melyik felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat. A döntés megkönnyítése érdekében a megye oktatási intézményeiben igyekeznek minden segítséget megadni a diákoknak.

Borsos Renáta, Leitner Vera, Polgár Bettina

Bóta Viktória marketing, Gergely Soma és Botár Petra turizmus-vendéglátás, Vadon Tifani pedig kulturális közösségszervező szakra jelentkezik majd első helyen februárban a veszprémi Padányiból

Fotó: Penovác Károly/Napló

Somosiné Németh Aliz, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának oktatója elmondta, a természettudományos osztályban nagy hangsúlyt kap a biológia, a kémia, a fizika és a matematika. Éppen ezért az itt tanuló diákoknál eléggé jól behatárolt, hogy milyen képzésekre szeretnének jelentkezni. Többen érdeklődnek a gyógytornász-, a biológus-, illetve az agrárképzések iránt. Emellett az intézmény több diákja ellátogatott az Educatio kiállításra, ahol informálódhattak a képzési helyekről.

Pitó Katalin, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma művészeti osztályának osztályfőnöke kiemelte, a tanulók nagy része marad a 13. évfolyamra, hogy megszerezzék az OKJ-s képzést, ugyanis sokan néptáncosok, színpadi táncosok, festők vagy grafikusok szeretnének lenni. – Akik készülnek továbbtanulni, az óvodapedagógiai és a tanítói képzések iránt érdeklődnek. Ez egyrészt a szakterületükből is adódik, hiszen a tanulók elég sokat találkoznak kisgyerekekkel, és az arra hajlamosakat megfertőzte, hogy ezt a pályát válasszák. Néhányan pedig készülnek felvételizni szakterületen belül, képzőművészeti vagy tánc tagozatra. Tehát mindenki pontosan tudja, hogy mit akar – mutatott rá Pitó Katalin.

Pitó Katalin, Varga-Umbrich Károly, Szita Annamária, Somosiné Németh Aliz és Hódossy Réka a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumában Fotó: Polgár Bettina/Napló

Varga-Umbrich Károly osz­tályfőnök megjegyezte, di­ákjai közül többen még nem tudják, milyen irányba szeretnének továbbtanulni, vannak, akiket egyelőre a passzivitás jellemez. Az Educatio kiállításra azonban nemcsak idén, hanem már tavaly is több diák ellátogatott. Az ilyen lehetőségek kihasználását a gimnázium is támogatja.

Hódossy Réka Anna, a református iskola diákja kifejtette, már a tizedik osztály végén eldöntötte, hogy gyógytornász szeretne lenni. – Tavaly nyáron több napra betekintést kaptam az egyik kórházban, hogy mit csinálnak pontosan a gyógytornászok, emellett az ismerőseim között is van olyan, aki érdeklődik a képzés iránt, illetve akinek rálátása nyílik erre a pályára – magyarázta. Megjegyezte, Szegedre szeretne menni, ahol valószínűleg kicsit magasabb lesz a ponthatár, ezért emelt szintű biológia érettségit tesz majd.

Szita Annamária refis diák már tavaly is részt vett az Educatio kiállításon. Mint mondta, idén nyáron döntötte el, hogy szociológiát szeretne tanulni Budapesten, és történelemből tesz emelt szintű érettségit. – Mindig is érdekelt a társadalomtudomány, az emberek viselkedése. Egy ismerősöm, aki szintén szociológiát tanul, nagyon ajánlotta ezt a képzést. Január végén nyílt napra is megyek – emelte ki. A fiatal hozzátette, az Educatio kiállításon főként akkor hasznos részt venni, ha valaki céltudatosan keresi fel az őt érdeklő felsőoktatási intézményeket, és azzal kapcsolatban is van elképzelése, hogy milyen szakon tanulna tovább.

A veszprémi Padányi Katolikus Iskolában négy osztály – két négyosztályos, egy nyolc­osztályos és egy egészségügyi szakgimnáziumi osztály –, összesen százöt diák fejezi be idén középiskolai tanulmányait, ám a szakgimnáziumi tanulmányokat végző fiatalokétól eltérően az általános gimnáziumi osztályok tanulóinak jövőre vonatkozó terveit nem lehet kategorizálni, egy-két jelentősebb területre szűkíteni.

Bóta Viktória marketing, Gergely Soma és Botár Petra turizmus-vendéglátás, Vadon Tifani pedig kulturális közösségszervező szakra jelentkezik majd első helyen februárban a veszprémi Padányiból Fotó: Penovác Károly/Napló

– A felsőoktatási felvételiket már nem a középiskolák szervezik, így nehezen látunk előre. A mi iskolánk helyzete egy kicsit különleges, mert nálunk nincsenek tagozatok, tehát nincs matematika, informatika, nem egy speciális irányba készítjük fel a diákokat. A képzési modellünk lényege, hogy a gimnazistáknál a pályaválasztással kapcsolatos döntést minél tovább kitoljuk, mert hiszünk abban, hogy minden diákban van valamiféle tehetség, érték, ahhoz próbáljuk hozzásegíteni, hogy a neki megfelelő továbbtanulási irányt válassza – mondta el a Padányi Katolikus Iskola igazgatója, Szabó László Miklós.

– Ennek megfelelően tapasztaljuk, hogy nagyon sok­i­rá­nyú a diákok pályaválasztási szándéka, a kedvenc egyetemek közé tartozik a Pannon Egyetem, az ELTE, illetve a győri Széchenyi István Egyetem, de a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre vagy a Pécsi Tudományegyetemre is sokan jelentkeztek az elmúlt években – mondta el az igazgató, aki kiemelte, a gimnáziumi osztályok tanulóinak körülbelül kétharmada került be az elmúlt évben a felsőoktatásba, a szakképzésben részt vevő diákok pedig szinte kivétel nélkül szakmájukban, az egészségügyi területen helyezkedtek el.

– Tavaly tizenkét egyetem harmincnégy szakán tanult tovább negyvenegy gimnazista diákunk, tehát az érdeklődésük valóban nagyon sokrétű, a jogtól a turizmusig sokféle terület érdekli őket – tette hozzá az igazgató.

Nagy Lili a Szent-Györgyi Albert Gimnáziumban kisgyermekgondozó-nevelő szakos tanuló, óvónőnek szeretne továbbtanulni, Sopronba készül Fotó: Borsos Renáta/Napló

Ajkán a VSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma népszerű oktatási intézmény a településen. Megkeresésünkre Horváthné Treiber Ildikó tanárnő adott tájékoztatást iskolájuk képzési kínálatáról, a diákok továbbtanulási szándékáról. – A képzési időt tekintve három plusz kettő, illetve négy plusz egy tanévről beszélhetünk iskolarendszerünkben, ami azt jelenti, hogy mindenképpen szakmát és egy érettségit tudhatnak a birtokukban a nálunk végzett tanulók, a felsőoktatásba történő továbbtanulás így adott számukra. A szakgimnáziumban hat képzési területen – szociális, vendéglátóipari, rendészet és közszolgálat, informatika, egészségügy és gépészet ágazatban – tanulnak a diákok. A szakközépiskolában élelmiszeripar, vendéglátás-turisztika és gépészeti területek vannak. Azt mondhatjuk, hogy képzett és jól felkészült tanárok oktatják a diákokat, mindegyik területről vannak olyan tanulóink, akik szakma és érettségi után technikusként sikeres felvételit tesznek egy felsőoktatási intézményben. Számottevően a szociális és egészségügyi ágazatból mennek leginkább továbbtanulni – fejtette ki Horváthné Treiber Ildikó.

A szociális ágazatban kisgyermekgondozó-nevelő szakos tanuló, Nagy Lili a továbbtanulási terveivel kapcsolatban elmondta: Sopronba szeretne menni az Eötvös József Főiskolára óvodapedagógus szakra. Tudatosan készül, részt vesz különórákon, és a nyelvtanulásra is hangsúlyt fektet, hogy a középiskola utolsó évében a középfokú angol nyelvvizsgát is letegye. Igyekszik rész venni minél több, kisgyermekgondozásban meghirdetett iskolai versenyen, hogy a felvételihez szükséges pontjait gyarapítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában