A szabadságért tették kockára életüket

2019.02.23. 07:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a veszprémi várbörtönben

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a veszprémi várbörtönben tartott pénteki rendezvényen.

Marton Attila

Mayer Sándor, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet alelnöke és Balázs Sándor, a Hamusics-per másodrendjű vádlottja is koszorút helyezett el. Hamusics Jánost, a forradalom utolsó politikai okokból kivégzett mártírját 1967-ben akasztották fel a veszprémi várbörtön udvarán

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kommunista diktatúrák alatt a várbörtönben raboskodók és kivégzett politikai elítéltek tiszteletére emelt emléktáblánál rendezett megemlékezésen résztvevőket Pintér Kornél, a programot szervező Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke köszöntötte.

Mayer Sándor, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet alelnöke és Balázs Sándor, a Hamusics-per másodrendjű vádlottja is koszorút helyezett el. Hamusics Jánost, a forradalom utolsó politikai okokból kivégzett mártírját 1967-ben akasztották fel a veszprémi várbörtön udvarán Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott rendezvényen Némethné Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke elmondta, a törvényszék elkötelezett abban, hogy a szabadságért és függetlenségért életüket kockára tevők emlékét ápolja. Felidézte, 2013-ban az önkormányzattal és az egyetemmel együtt emeltek emléktáblát az 1956-ban deportáltak tiszteletére, két évvel később a Laczkó Dezső Múzeummal közösen rendeztek be kiállítást az egykori várbörtönben, míg tavaly a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet emeltetett emléktáblát a várbörtön udvarán. Hozzátette, idén pályázati segítséggel az egykori Veszprém Megyei Bíróság 1945 és 1990 közötti történetét mutatják be önálló kötetben.

– Magyar fiatalok és idősek, férfiak és nők tízezrei kockáztatták és sok esetben áldozták fel életüket, amikor szembeszálltak a szovjet fegyveres erőkkel a huszadik században. Csak arra gondoltak, hogy rajtuk múlik a haza szabadsága, és azoknak az emberi vágyaknak a megvalósítása, amelyre a kommunista diktatúra nem adott lehetőséget – fogalmazott beszédében Kahler Frigyes jogtörténész. Megjegyezte, minden nemzedéknek megvan a feladata, a maiaké az, hogy megmaradjon magyarnak és kereszténynek. A kommunizmus áldozatainak lelki üdvéért Márfi Gyula veszprémi érsek mondott imát.

A rendezvény zárásaként a résztvevők koszorúkat helyeztek el a várbörtön udvarán emelt emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában