dominált az olaszrizling

2019.02.10. 20:18

Jubileumi bormustrát tartottak Csopakon

Már nagy hagyománya van a helyi szőlőtermelők bormustrájának. Idén húsz borfajtát neveztek be, többségük olaszrizling volt. A rendezvényt a Sáner János Kertbarát Kör szervezte a kultúrházban.

Szendi Péter

Bánfi László (jobbra) a kör programját ismerteti

Fotó: Szendi Péter

A jelenlévőket Frick Attila elnök köszöntötte.

– 2005-től tartunk újbormust­rát. A bortermelők most bemutatják a 2018-as évjáratú boraikat. Ezután Englert Dezső, a Paloznaki Borklub elnöke szakmai véleményt mond a borok minőségéről, állapotáról, majd további borkezelést javasol.

Bánfi László, a szervezet alelnöke ismertette a Sáner János Kertbarát Kör első negyedévi programját, melyből megtudhattuk, hogy nyílt előadást rendeznek a kultúrházban február 13-án, szerdán délután. Takács Ferenc kertészmérnök-tanár, gomba- és gyógynövényszakértő, oktató a gyógynövények gyűjtéséről, termeléséről beszél. Ugyanakkor lesz február végén pincelátogatás borkóstolással. Márciusban szakmai bemutatónapot tart Szekendy Alajos kertészmérnök a szőlő és a gyümölcsfák metszéséről a birtokán. A tavaszi közgyűlésen a negyvenkét éves civil szervezet új elnökséget választ.

Bánfi László (jobbra) a kör programját ismerteti Fotó: Szendi Péter

A bormustrán a borok nagy része olaszrizling volt, de megtalálható volt még a merlot, a cserszegi fűszeres, az otelló, a chardonnay és a cuvée rozé is. Englert Dezső évek óta részt vesz a rendezvényen, mindig örömmel jön Csopakra.

– A tavalyi évjárat egészséges, érett szőlőt adott. Az ebből készített borok tükrözték ezt a minőséget, de voltak olyan erjedési gondok, melyekre felhívtuk a figyelmet. Tavaly magas volt a cukortartalom, erre is oda kellett volna figyelniük a borosgazdáknak. Összességében jó minőségű borokat mustráltunk. Szerencsére az igazi csopaki íz és illat érződött több borban is.

Az idei újbormustra vacsorával, borozgatással és baráti beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában