régi receptek

2019.02.19. 07:00

Sváb ételek délutánja Veszprémfajszon

Több mint száz adag régi sváb ételt főztek és kóstoltak a hétvégén a településen. Készült Zwiefelfleisch, azaz hagymás hús, Kraut zur Fastenzeit, vagyis böjti káposzta és gekochter Schinken mit Sauersahne, azaz tejfölös-főtt sonka is.

Molnár Sándor

Fertig József polgármester is megkóstolta a régi receptek alapján Stáhl Józsefné Erzsike és Baumgartnerné Talián Katalin vezetésével elkészített sváb ételeket Fotó: Molnár Sándor

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Veszprémfajsz község német nemzetiségi önkormányzata a Sváb ételek délutánját szombaton a kultúrházban. Baumgartnerné Talián Katalin és Stáhl Józsefné Erzsike vezetésével már délben elkezdődött az érdeklődőkkel közös, interaktív főzés. A program szervezésében és a készülő ételek hozzávalóinak megtervezésében nagy szerepet vállalt Fertig Józsefné Marika is, aki betegsége miatt sajnos nem tudott jelen lenni a rendezvényen.

A szervezők célja egyébként az volt, hogy a fiatalabb generáció is megismerkedjen a korábbi, egyszerű ételek elkészítésének módjával és finom ízeivel. A vacsorára előzetesen bejelentkező vendégek három régi sváb ételt kóstolhattak meg a délután folyamán. Készült Zwiefelfleisch, azaz hagymás hús, amelybe a sok hagyma mellett füstölt sonkát és kolbászt is tettek. A Kraut zur Fastenzeit, vagyis a böjti káposzta viszont nem tartalmazott húst. A hordóskáposztához zsömlegaluskát főztek be gombócnak a hús helyett. A levesszerű gekochter Schinken mit Sauersahne, azaz a tejfölös-főtt sonka volt a harmadik étel, amelyet a különleges alkalomra készítettek.

Fertig József polgármester is megkóstolta a régi receptek alapján Stáhl Józsefné Erzsike és Baumgartnerné Talián Katalin vezetésével elkészített sváb ételeket Fotó: Molnár Sándor

Ez utóbbiról Fertig József polgármester elmondta, hogy nagyon ízlett neki, pedig számára is újdonság volt, még gyerekkorában sem evett ilyet. A Zwiefelfleisch-t ismerte és szereti, és már az egyik falunapon szerepelt is főételként. A polgármester kiemelte, hogy nagyon örül ennek a kezdeményezésnek, mert így a helyi német nemzetiségi önkormányzat által felelevenített ételek receptjei megörökítődnek és külön öröm számára, hogy ilyen nagy létszámban jöttek el az emberek a Sváb ételek délutánjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában