Nagyobb felelősséget kell vállalni a jövő érdekében

2019.02.24. 12:27

Veszprém városa volt az idei megyebál díszvendége

A város és a megye is egy olyan korszakot él, amely történelmünknek az egyik legszebb korszaka és ebben a mi felelősségvállalásunk is benne van. Az, hogy együtt tudunk dolgozni és közösen vállalunk felelősséget a máért és a holnapért – mondta Navracsics Tibor.

Molnár Sándor

Polgárdy Imre köszöntötte a résztvevőket

A Veszprém Megyei Önkormányzat, valamint a Napló kiadó vállalata a Mediaworks, ismét megrendezte a Megyebált. A rangos társadalmi esemény díszvendége ezúttal Veszprém városa volt. A szombat esti bálon a szervezők nevében Polgárdy Imre köszöntötte a résztvevőket. A megyei közgyűlés elnöke Morus Tamást idézte: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng tovább adása.” – Azt gondolom, hogy a mai időkben, amikor ragaszkodunk a hagyományainkhoz, ragaszkodunk azokhoz a dolgokhoz, amik fontosak nekünk, ez egy helyén való gondolat – fogalmazott az elnök. Kiemelte, hogy fontos, hogy támogassuk a közösségépítő dolgokat és a több évtizedes múltja után már ötödik alkalommal megrendezett Megyebál ilyen.

– Valamennyien, akik itt vagyunk, valamilyen módon kötődünk egymáshoz. Egy csomó dologban hasonlóak vagyunk és sok dologban nem. Egy dologban azonban hasonlítunk: mindnyájan szeretjük azt, ahol élünk, mindnyájan szeretjük Veszprém megyét – hangsúlyozta Polgárdy Imre.

A 2019-es Megyebált Néző László nyitotta meg. A Napló főszerkesztője köszöntőjében kiemelte, hogy a megyei napilap nem csak egy újság, hanem egy közösség teremtő, közösség szervező erő is, éppen ezért mindig szívesen vesznek részt a megye különböző: kulturális, közéleti, vagy akár politikai rendezvényein.

– Különösen szívesen veszünk részt egy ilyen megyebálon, amely százéves hagyományra tekint vissza és ezt a hagyományt a megyei önkormányzattal együtt a Naplónak sikerült feléleszteni – fogalmazott a főszerkesztő, aki reményét fejezte ki, hogy jövőre és a következő száz évben is lesznek még megyebálok.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy a város próbál megfelelni annak a kitüntető lehetőségnek, hogy díszvendégként jelen lehet, ezért olyan programot állítottak össze a bálra, hogy Veszprém sokszínűségével találkozzanak a jelenlévők. Beszélt arról is, hogy életünk nagy részét a hétköznapokban éljük és az ünnepekről néha elfeledkezünk. Kiemelte, hogy egy ilyen alkalommal jó azokkal lenni, akikkel egyébként a hétköznapokban együtt dolgozunk azért, hogy Veszprém megye és Veszprém város egy erősebb közösség legyen, és hogy az itt élők boldogabbak legyenek. – Meggyőződésem szerint akkor tudunk jól dolgozni, ha egyébként ünnepelni és szórakozni is tudunk együtt – vélekedett a polgármester.

Navracsics Tibor az Európai Unió biztosa, a bál fővédnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünneplés közben sem szabad megfeledkezni a felelősségről, mert ünnepelni mindenki tud, de felelősséget vállalni nem mindenki. – Manapság az elit szónak kicsit negatív felhangja van. Akik most itt vannak, azok Veszprém város és Veszprém megye elitje. Az elit tagja csak akkor lehet valaki, ha több felelősséget vállal és több felelősséget mutat, mint az átlagember. Kiemelkedni az emberek közül csak úgy lehet, ha az ember többet dolgozik és több emberért is felelősséget vállal. Önök, akik itt vannak, ebben is kiválóak. Éppen ezért, akik itt vagyunk nemcsak ünneplünk, hanem kicsit össze is adjuk a felelősség vállalásunkat egy közösségért, amely a város, a megye – fogalmazott az uniós biztos. A köszöntőket követően levetítették Veszprém város új imázs filmjét, amely bemutatja a város arcát és hangulatát.

 

A Veszprém Televízió által készített filmet már a hétvégi budapesti Utazás Kiállításon is láthatták és vetítik majd különböző nemzetközi rendezvényeken, illetve a testvérvárosi kapcsolatok során is szerepet kap a város brand-jének erősítésében.

A megye büszke erre a győzelemre

Ovádi Péter országgyűlési képviselő nagyon örült annak, hogy Veszprém az idei Megyebál díszvendége. Egyrészt, mert a veszprémi fellépők miatt a város megmutathatta, hogy milyen sokszínű. Másrészt a felkérés az „EKF 2023” címnek is szólt, amiből látszik, hogy ez egy térségi siker és a megye büszke erre a győzelemre. A képviselő a feleségével érkezett a bálba és mint mondta, sok meghívásnak kell eleget tenniük, de ahova tudnak örömmel elmennek. Nekik is egy kis kikapcsolódást jelent, ha együtt mehetnek el egy-egy ilyen rendezvényre a választókörzetben.

A megyebál közönségét elsőként a Magyar Honvédség Légierő Zenekar szórakoztatta. Katona János alezredes, zenekarvezető elmondta, hogy nagy örömmel jöttek és fontos számukra a Megyebál, már csak azért is, mert az utóbbi nyolc évben a fellépéseikre 90 százalékban Budapesten került sor, mivel a Honvédelmi Minisztérium állománytáblájához tartoznak.

Az ifjú táncosok a bálozókat is felkérték egy táncra

A koncert után felszolgálták a finom díszvacsorát. Szakál Bálint a Gusto 13 üzletvezetője elmesélte, hogy „Gusto-s” köntösben, főleg magyar és környékbeli termelőkre támaszkodva, a hazai és a nemzetközi, elsősorban mediterrán ízvilágot kombinálva készítették az ételeket. Olyan finomságokat például, mint levesként a fácán esszencia fürjtojással és roppanós zöldségekkel, vagy főételként a szarvasgerinc pisztácia kéregben, vaníliás édesburgonya pürével, a végén pedig a városi jellegzetességgel, a Gizella desszerttel.

A vacsora után a Bonita Spottánc Egyesület junior, valamint ifjúsági- és felnőtt versenytáncosai ropták a táncot. A bécsi keringő, a cha-cha-cha, rumba, jive és tüzes szamba számok után az ifjú táncosok a bálozókat is felkérték egy táncra. A Gizella-díjas tánccsoport a fellépési díját felajánlotta jótékony célra.

Ezt követően, Oberfrank Pál igazgató vezetésével és konferálása mellett, a Veszprémi Petőfi Színház művészei léptek fel dalokkal, verssel és néhány tréfás meglepetésekkel az utazás témakörében. A társulat izgalommal készült a „..nagy utazás az életünk…” című zenés, szórakoztató műsorra, mert nagyon fontos számukra a város és a megye is. A fellépések után következett a tánc, amelyhez a Gizella-díjas Rulett Együttes szolgáltatta az élő zenét. Jády Péter zenekarvezető elmondta, hogy minden egyes megyebáli fellépés alkalmával a zenekar egy fantasztikus, pozitív állapotba kerül, és nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy a város egyik legszebb termében zenélhetnek. Az idei báli repertoárjukban visszatekintettek a 60-as, 70-es, 80-as évekre és természetesen készültek napjaink slágereivel is.

A bálozókat a Veszprém képekben című fotókiállítás, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Szalon fotózási lehetőséggel, csetényi pálinka és a Badacsonyi borvidék borainak kóstolása, valamint Lázár Zoltán karikatúrista által elkészített portrék is várták a megyeházán.

Éjfél után rendezték meg a tombolasorsolást, amelynek bevételéből a veszprémi székhelyű Családokért és Gyermekekért Alapítványt támogatják majd. A 2019-es Megyebál hajnalig tartó tánccal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában