szakmát szereztek

2019.03.05. 17:30

Bizonyítványt kaptak a veszprémi fogvatartottak

Egyik kiemelt feladatunk, hogy visszavezessük az elítélteket a társadalomba, amelynek egyik eszköze a szakmunkásképzés, derült ki Németh Éva ezredes, a Veszprém megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka köszöntőjéből szerdán. Összesen 24 fogvatartott vehette át női szabó, illetve festő-mázoló bizonyítványát.

Kovács Erika

Női szabó oklevelet kapott Nagy Lívia, aki szabadulása után tizenegy gyermekének varr ruhát

Fotó: Kovács Erika/Napló

Németh Éva ezredes, parancsnok arról is beszélt, hogy hatalmas lehetőséget kaptak a fogvatartottak azzal, hogy két hiányszakmában szerezhettek bizonyítványt, amit a büntetés-végrehajtásnál hasznosíthatnak, például a börtönépítéseknél, felújításoknál, formaruha- és egyenruhavarrásoknál. A tudást szabadulásuk után a munkaerőpiaci elhelyezkedésüknél kamatoztathatják, és jól jöhet a háztartásban, családi életükben is.

Az intézetparancsnok aláhúzta, a nőiszabó-képzés 2017 szeptemberében indult, a leendő festők és mázolók pedig tavaly októberben ültek iskolapadba. A varrodákból kikerült darabok egy részét csecsemőotthonoknak, kórházi gyermekosztálynak, illetve hajléktalanszállónak adományozták, a festők a megyei rendőr-főkapitányság tornatermét újították fel. A képzést a későbbiekben is folytatják az intézetben.

A köszöntő után Németh Éva parancsnok és Schindler Lászlóné, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója átadta az okleveleket 24 fogvatartottnak. Több elítélt műsorral ajándékozta meg a jelenlévőket, egyikük felidézte tanulmányaikat, és alkotásaikból kiállítást nyitottak a bizonyítványátadás helyszínén.

Női szabó oklevelet kapott Nagy Lívia, aki szabadulása után tizenegy gyermekének varr ruhát
Fotó: Kovács Erika/Napló

Nagy Lívia, egy elítélt kérdésünkre, hogy miért jelentkezett a képzésre, azt mondta, így a börtönben tartalmasabban és gyorsabban telt az idő, másfelől jól tudja hasznosítani a tudást otthon, tizenegy gyermekének ruhákat varr.

Tolna Károly, aki építőipari cégvezetőként dolgozott, nagyon örül annak, hogy megtanulta a festést, és így elviselhetőbbé vált számára a benntartózkodás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában