Időkapszulában üzentek

2019.03.17. 20:06

Csöglén is fejet hajtottak az 1848-as hősök előtt

A székelyudvarhelyi Hajas László fafaragó által készített kopjafa leleplezésével és megáldásával, valamint a kopjafa mellett időkapszula elhelyezésével emlékeztek a temetőben a község lakosai és vendégeik március 14-én, majd a művelődési házban folytatódott a program.

Tisler Anna

Polgárdy Imre, Kovács Zoltán és Kustos Péter a kopjafánál

Fotó: Tisler Anna

Az időkapszulában a helyi kis­iskolások rajzai, a településről készült fotók és az Ambrus Gyuláné által a jövőbeni csögleiekhez írt levél várja, hogy néhány évtized múlva az utókor megismerje azt. A 171 évvel ezelőtt történtekre Kustos Péter, Csögle polgármestere emlékezett. A polgármester ünnepi köszöntőjében kijelentette, hogy március 15-e az a nap, amelyet tiszta szívvel, fenntartások nélkül és büszkén ünnepelhet minden magyar. A márciusi ifjak cselekedete, hogy szembeszálltak az elnyomókkal, máig példa értékű. Maroknyi fiatal indított el egy olyan lavinát, amely megváltoztatta a nemzet sorsát. A magyarok 1848–1849-es forradalma és szabadságharca az európai történelem jelentős eseménye. A nemzeti zászlónk nem csupán a magyarság, hanem a szabadság jelképe azóta. Ma nem csak emlékezni kell, hanem cselekedni is. A reménykedésből nem élünk meg. Építenünk kell a jövőnek a nemzetet a legjobb tudásunk szerint. Ne csak magunkra gondoljunk, hanem a közre is. Nézzünk egymás szemébe, álljunk szóba egymással, segítsünk egymásnak, ha kell, és építsük a közös jövőnket.

Polgárdy Imre, Kovács Zoltán és Kustos Péter a kopjafánál Fotó: Tisler Anna

Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke kijelentette, hogy 1848. március 15-e politikai nemzetünk születésnapja, a polgári felemelkedésért indított küzdelmünk ünnepe. Az évfordulón kifejezzük hálánkat azok iránt, akik nemzetünk boldogulásáért tettek. Március 15-én fejet hajtunk azok előtt, akik készek voltak életüket is áldozni a hazáért. Több mint másfél évszázad távlatából felidézzük azok emlékét, akik harcoltak a jövőért. Ők igazodási pontot jelentenek számunkra. A modern nemzetben sok érdek van jelen, mégis tudnak egy irányba haladni.

A művelődési házban az ünneplőket Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte, az Élő Forrás dalkör a helyi diákokkal közös műsort adott, majd a Bozót és a Fordulj, kispej lovam néptáncegyüttes lépett színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában