Virtuális Erőmű Program

2019.03.08. 07:00

Elismerést kaptak megyénk energiatudatos intézményei

A legolcsóbb és legzöldebb energia az, amit nem használunk fel, illetve meg sem termelünk – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök, a Virtuális Erőmű Program (VEP) fővédnöke a X. jubileumi díjátadó rendezvényen, amelyet a Parlament Felsőházi termében az energiatakarékosság világnapján tartottak.

Osváth Sarolta

Fotó: Osváth Sarolta

A gálán 13 kategóriában 154 díjat adtak át, Veszprém megyéből többen részesültek elismerésben.

– Napjainkban egyre többen teszik fel a kérdést maguknak: Mit tehetek én a klímaváltozás ellen, környezetünk fenntarthatósága érdekében? – fogalmazott beszédében Áder János, köztársasági elnök. – A sok kicsi sokra megy elve alapján mindannyian hozzájárulhatunk a Föld megóvásához – emelte ki –, amire példaértékű kezdeményezés a Virtuális Erőmű Program. A pályázók nagy száma, valamint a program hazai és nemzetközi bővülése azt mutatja, hogy a VEP cselekvésre ösztönöz, és segít a közös, magyarországi és európai céljaink elérésében. Azzal, hogy díjazza az energiatudatos, energiahatékony vállalkozásokat és önkormányzatokat, lehetőséget ad a jó példák összegyűjtésére és a szemléletformálásra.

Áder János kifejtette, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben a leghatékonyabb eszköz az energiahatékonyság javítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Szerinte nagy hangsúlyt kell helyezni az épületek energetikai korszerűsítésére, a közlekedés zöldítésére, a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználására. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának (NFFT) tiszteletbeli elnöke – aki a VEP védnöke – arra hívta fel a figyelmet, hogy felelősek vagyunk a Földért, amelyet az unokáinktól kaptunk „kölcsön”. Kiemelte, hogy az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához a Földön az egy évre rendelkezésre álló források másfélszeresére lenne szükség.

Molnár Ferenc, Kovácsné Balázs Tünde, a Dózsa iskola német tagozatának vezetője és Szili Katalin Fotó: Osváth Sarolta

Mezősi Balázstól, a VEP vezetőjétől megtudtuk: a mintegy kilencezer résztvevő vállalat, önkormányzat, egyéb intézmény és szervezet eddig 336 megawatt erőművi kapacitásnak megfelelő megtakarítást ért el, ez jelentős előrelépés a tavalyi 207 megawatt megtakarításhoz képest. Beszámolt arról is, hogy a VEP nemzetközi szerepe egyre jelentősebb, a programot tavaly indították el Nagy-Britanniában, a tervek szerint hamarosan Olaszországban és Svédországban is bemutatják. Az idén Temesváron rakják le a Virtuális Erőmű Alapkövét.. Molnár Ferenc, a tíz évvel ezelőtt indult programot működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója bejelentette: az új cél 2030-ig körülbelül 1500 megawattóra megtakarítás.

A veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola idén elnyerte az energiatudatos védjegyet. Kis Attila igazgatóhelyettes lapunknak elmondta: hagyomány az iskolában a környezettudatos nevelés. Beépült az iskolai programjába az állatok, a Föld, a víz világnapjának megtartása, felhívják a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékosság fontosságára. A tanulók ellenőrzik az iskola energia-hőmérőjét, amely mutatja a megtakarítás alakulását, több saját környezetvédelmi és hulladékhasznosítási projektjük van, részt vesznek a „sulizsák” programban, rendszeres a papírgyűjtés, évek óta szelektíven gyűjtik a hulladékot, gyakran szerveznek vetélkedőket is. Idén az Ökoiskola cím elnyerését pályázták meg, a feltételeket szinte már most teljesíteni tudják.

A program megyei díjazottjai:

A Virtuális Erőmű Program díjátadó gáláján megyénkből elismerést kapott Tihany, Csabrendek és Szigliget önkormányzata, a Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum két iskolája, a Jendrassik–Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola, az Öveges József Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában