Télen is aktív a közösségi élet

2019.03.02. 07:00

Fejlesztik az infrastruktúrát Balatonedericsen

A településen idén több régóta várt, nagyobb beruházás megvalósulhat, mondta el lapunk érdeklődésére Töreky Lászlóné polgármester.

Tóth B. Zsuzsa

A felújításra váró művelődési házban papírfonó szakkör fogja össze az asszonyokat, akikhez vidékiek is örömmel csatlakoznak. A kört Somlainé Jeney Szilvia (jobbra) vezeti Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Pályázati támogatással és önerővel kezdődhetnek meg az infrastrukturális és jóléti beruházások. A község több mint 75 millióból valósíthatja meg vízrendezési feladatait. A nyári intenzív esők az elmúlt időszakban több alkalommal okoztak súlyos problémákat, ezek elkerülésére keresik a tartós megoldást. Ugyanis előfordult, hogy egy nagyobb felhőszakadás következtében a lakott területet szinte elöntötte a hegyről lezúduló áradat. Idén a legkritikusabb területeket, árkokat, utakat állítják helyre, a munkálatok várhatóan a nyáron indulhatnak.

A főzőkonyha felújítására több mint 30 millió forintos pályázati támogatást kapott a község, önerőként hárommillióval toldották meg az öszszeget.

A gyermek- és köz­étkeztetést ellátó konyha épületének energetikai korszerűsítése valósul meg, valamint új felszereléseket szereznek be.

Mivel a konyha szerves egységet alkot a tagóvoda épületével, két nyári hónapra az óvodai gyermekelhelyezést átmeneti megoldásként a lesencetomaji székhelyű óvodában oldják meg, amely a főzést is biztosítja erre az időre.

További pályázatok elbírálására vár még az önkormányzat. A település részt vesz például a Magyar falu programban is, hiszen sürgető a művelődési ház, a szolgálati lakás felújítása, az óvoda fejlesztése, a zöldfelületek kezeléséhez szükséges gépek beszerzése. A fejlesztéseket célzó pályázatok között turisztikai célú is szerepel. A Válluson át vezető Kéktúra-útvonalat meghosszabbítanák a Balaton felé, a lesenceistvándi Kő Orra kilátóhelytől haladna az út a balatonedericsi strandig. A kivitelezésben ugyancsak érintett Lesencefalu és Nemesvita, a települések szintén pályáztak a saját területükön végzendő munka költségeire. Továbbá közös nyári találkozót terveznek a testvértelepüléseket is vendégül látva, a programhoz szintén pályázati segítséget remélnek.

A felújításra váró művelődési házban papírfonó szakkör fogja össze az asszonyokat, akikhez vidékiek is örömmel csatlakoznak. A kört Somlainé Jeney Szilvia (jobbra) vezeti Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Érintett a Heves megyei Szarvas­kő, külföldről a szlovákiai Csallóköz és Abraham község. Ugyancsak várják annak a két pályázatnak a pozitív elbírálását, amelyek segítségével az I. világháborús emlékmű, továbbá a temetőkertben lévő katonai sírok felújítását tudják elvégezni.

A téli időszakban sem csendes a község, az évet a helyi vállalkozók, civil szervezetek és segítők megvendégelésével kezdte a képviselő-testület, hogy konzultáljanak az önkormányzati tervekkel és a vállalkozók szándékaival kapcsolatban. Az iskolai szülői munkaközösség farsangi bált rendezett, és a kultúrházban hetente összegyűlnek a papírfonók. Az iskola tanítónői évek óta megrendezik az asszonyfarsangot, de nem zárják ki a férfiakat sem a mulatságból. Felelevenítik a húshagyókeddi hagyományt, a hét éve kezdődött „Húshagyat” rendezvényen farsang végi szokásokat. A férfiak a nőnap alkalmából köszöntik fel műsorukkal a hölgyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában