értéket közvetít

2019.03.21. 20:00

Félmilliárd forintból újult meg a Szilágyi Keresztény Iskola

A kereszténység kultúra- és viselkedésteremtő erővel bír, értékeinek közvetítésében fontos szerep hárul az egyházi iskolákra, hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár a Szilágyi Keresztény Iskola felújítása alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az intézményt 2017 októberétől bruttó 400 millió forint kormányzati forrásból és az egyházmegye 100 millió forintos támogatásából újították fel és építették át részlegesen.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, a magyar kormány támogatásával az elmúlt években a veszprémi egyházmegyében felépült az ajkai Szent István Király iskola új tornacsarnoka 250 millió forintból, 500 millió forintból újult meg a Padányi Katolikus Iskola, 150 millió forintból a Davidikum. Bejelentette, a következő időszakban 1,4 milliárd forintból újulnak meg a veszprémi egyházmegye területén működő óvodák.

 

Az államtitkár kiemelte, a kommunizmus egyik célja Magyarországon és Kelet-Európában a vallások és az egyházak megszüntetése volt, azonban nem értek célt: Magyarországon ma a lakosság több mint nyolcvan százaléka szerint a kereszténység érték. Az államtitkár arról is beszélt, a kereszténység a magyar állam megmaradását jelentette ezeréves történetében, manapság kultúra- és viselkedésteremtő erővel bír, értékeinek közvetítésében fontos szerep hárul az egyházi iskolákra. Az Európai Néppártra utalva elmondta, a nyugat-európai kereszténydemokrata közösség elveszítette identitását, a kontinensen manapság a közép-európai térségből erősödhet meg újra a kereszténység.

Halmay György, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója az átadóünnepségen kiemelte, az intézmény 1949-es államosítás óta a legnagyobb beruházást hajtották végre az épületen, a munkálatok több mint 500 négyzetmétert érintettek. Megújult a könyvtár, több tanterem, új közösségi teret és több új mosdót alakítottak ki. Az iskola padlásterében konyhát és étkezőt létesítettek, valamint megújulhatott két udvarrész. Hozzátette, az épület vízszigetelést kapott, nyílászárókat cseréltek és szigetelték a födémet, továbbá új kazánt építettek be. A beruházás során felújították az épület homlokzatát, amelynek díszítőelemeit restaurátorok javították ki vagy gyártották újra.

Márfi Gyula veszprémi érsek arra figyelmeztetett, a huszadik századi osztály- és fajelmélet után ezekben az években a muszlim valláselmélet – amely szerint a muzulmánok magasabb rendűek másoknál – és a nagytőkés diktatúra fenyegeti Európát és hazánkat. Hozzátette, egészséges hazaszeretettel, az identitás és a keresztény hit megőrzésével védekezhet a társadalom e jelenségek ellen.

A rendezvény végén Márfi Gyula megáldotta a felújított intézményt. Az átadóünnepségen közreműködtek az iskola diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában