Tiszta udvar, rendes ház, zöldellő kert

2019.03.16. 11:30

Vetőmagcsomagokat oszt a Veszprém Főegyházmegyei Karitász

A Veszprém Főegyházmegyei Karitász idén 170 rászoruló család sorsán enyhít vetőmagcsomagok kiosztásával.

Laskovics Márió

Fotó: Veszprém-Főegyházmegyei Karitász

A Katolikus Karitász az „Öngondoskodó háztartások” családokat támogató programcsoportján belül megvalósuló „Zöldellő kertek” akció keretében évek óta vetőmagokat juttat el egyházmegyei szervezetein keresztül azon rászorulók számára, akik vállalják, hogy a meglévő, parlagon heverő vagy aktívan gondozott háztartási kertjüket megművelik, gondoskodnak a magok elültetéséről, a majdani palántákról. A vetőmagcsomagokat a DM üzletlánc veszprémi munkatársai önkéntes munkában állították össze. Egy csomag a veteménynövények (spenót, fejes saláta, tök, uborka, karalábé, petrezselyem, cékla, répa, borsó, hagyma, bab) mellett virágmagot is tartalmaz – tudtuk meg Szijártó László atyától, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatójától.

Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója egy vetőmagcsomag tartalmával

A karitászigazgató megjegyezte, a program résztvevői természetesen saját fogyasztásra használhatják fel a termést, jól végzett kerti munkájuk és a gondviselés eredményeként.

– Próbáljuk ránevelni az embereket arra, hogy tegyenek ők maguk is valamit azért, hogy az életük jobb legyen. A meglévő föld ne maradjon parlagon, ugaron, mert abból hasznos dolgokat tudnak a saját javukra kitermelni. Ha nem gazos a kert, akkor a karitász által nyújtott segítség hozzájárulhat a bőséges terméshez, amiből juthat a családi étkezőasztalra. Kvázi szerződést kötünk a családdal: ők megígérik a magok elvetését, felnevelését, valamint a karitász-önkénteseink időnkénti, ellenőrzésre, fényképes dokumentációra való beengedését. Ez egyben jó alkalom a kapcsolattartásra is az özvegy, egyedülálló idősekkel. Jó tapasztalataink vannak eddig – ismertette a jótékonysági programot.

Szijártó László atya hozzátette, a „Szép otthonok”-programban az udvar rendbetételét kéri a karitász a családoktól. Ehhez biztosítják a megfelelő eszközöket, illetve vállalják az ebből keletkező szemét elszállítását. Ezután továbblépnek a résztvevőkkel, és szemügyre veszik, hogy az otthonukban mit tudnak segíteni (például nyílászáró-csere, festék, tisztítószerek) a környezet megszépítése érdekében.

Mint megtudtuk, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász a több egyházmegyében két éve, kísérleti jelleggel futó „Szép otthonok”-programban egyelőre nem vesz részt, a „Zöldellő kertek”-programban viszont 170 szegény családot támogatnak idén, előzetes igényfelmérés alapján. A vetőmagcsomagok kiosztása e héten történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában