hirdetés

2019.04.24. 06:00

Albérletbe költözöl? Így bánj el a csótányokkal, és más „albérlőkkel”!

Nem törvényszerű ugyan, de az „emberbarát” élősködők bizony előfordulhatnak bárhol: nekik nem számít, hogy családi ház, földszintes lakás, vagy tizedik emelet, ha úgy gondolják, beköltöznek, akkor nagy eséllyel be is fognak költözni.

Számos megoldás létezik arra, hogy az illetéktelen behatolókat távol tartsuk otthonunktól – egyesek humánusabbak, mások kevésbé, de abban megegyeznek, hogy hatékonyak. Ezek közül gyűjtöttünk össze most néhány olyan tippet és tanácsot, melyekkel megakadályozhatod, hogy otthonodban elszaporodjanak a nem kívánt betolakodók.

Csak természetesen! Kíméletes megoldás az élősködőkkel szemben

A csótányok, hangyák, molylepkék és egyéb rovarok előszeretettel vernek tábort a lakásban. Próbálj ki valamennyi ellen olyan megoldást, mely a természetben gyökerezik – ez azt fogja eredményezni, hogy maguktól lengetik majd meg a fehér zászlót, és keresnek inkább más ideiglenes szállást maguknak.

A borsmenta, a macskamenta és a teafaolaj illatát a csótányok nem viselik jól. Ezek a növények és olajok azért is lehetnek számodra is ideális élősködő-űző anyagok, mert az emberre egyáltalán nem ártalmasak, és nyugodtan alkalmazhatod őket akkor is, ha kisgyerek van a lakásban – az ő egészségére sem lesznek semmilyen negatív hatással. Ha ezek az egyszerű módszerek nem működnek, akkor jöhet a profi csótányírtás!

Hangyák ellen kiváló lehet, ha őrölt erőspaprikát, sót, borsot, vagy szódabikarbónát használsz. Keresd meg, hogy honnan jönnek a kis betolakodók! Ha megvan a fészkük, szórd a bejárthoz a fűszereket vagy a sókat, de az is jó variáció lehet, ha mind a négynek az elegyét alkalmazod a fészek bejáratánál. Hamar rá fognak jönni, hogy egyik por sincs jó hatással rájuk!

A kissé már állott gyümölcsök körül alakulnak ki a „lipecsaládok”, és azok bizony roppant idegesítőek tudnak lenni. A gyümölcsmuslica vagy más néven az ecetmuslica már azelőtt a gyümölcsökbe rendezi be új otthonát, hogy te magad megvásároltad és hazavitted volna a gyümölcsöket. Mivel a lakásban uralkodó körülmények éppen a legmegfelelőbbek számukra ahhoz, hogy kikeljenek, ezért a néhány napos, pulton felejtett puha húsú gyümölcsök kiváló táptalajai lesznek ezeknek a kis lényeknek – a legjobb, ha ilyenkor már inkább búcsút mondasz az élelmiszernek. Bár az ecetmuslica gyümölcsben lerakott petéi nem ártalmasak az emberre, a kikelt és kifejlődött változata már hordozhat magában olyan baktériumokat, ami minket, embereket is megbetegíthet.

Ha nem hat a natúr megoldás…

A boltokban kapható rovarölő készítmények legnagyobb százalékban ugyan beválnak, viszont hátrányuk, hogy az arra érzékenyeknek és a gyerekeknek sem feltétlenül jó, ha az ezekből származó anyagokkal kapcsolatba kerülnek.

Sajnos az is előfordulhat, hogy rovarinvázióban találjuk magunkat – ez annak lehet a következménye, ha sokáig nem foglalkoztunk a problémával, vagy abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy a szomszédok helyett csupán üres épületek vagy lakások veszik körbe a lakást. Ilyenkor bizony oda fognak igyekezni legjobban a rovarok, ahol élelem van számukra, és élvezhetik az ember biztosította kényelmes körülményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában