Előtérben a gyereknevelés

2019.04.01. 07:00

Életkorához, egyéni sajátosságaihoz mérten adagoljuk a szeretetet

A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája szervezésében a Házas esték sorozat keretében Kapcsolatunk gyermekeinkkel címmel tartott előadást a gyermeknevelésről Bálint Bánk családterapeuta, klinikai gyermekpszichológus a Kisfaludy művelődési központban.

Tóth B. Zsuzsa

Bálint Bánk hasznos tanácsokat adott a szülőknek és a gyermeknevelésen még csak gondolkodóknak egyaránt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A gyereknevelésben nincs általános recept, csak támpontokat lehet mondani. Ahány gyerek, annyiféle, egészen eltérőek a testvérek is. Nagy kérdés, hogy mikor minősítjük és ki minősíti a gyereknevelést. Ki döntheti el, hogy jó szülők vagyunk-e? Amikor gyereket akarunk nevelni, abban a reményben vagyunk, hogy amikor ez a szándékunk, akkor nevelődik a gyerek. Pedig ő akkor is figyel bennünket, amikor nem akarjuk, hogy mintát vegyen rólunk. Fontos kérdés, hogy mikor vállaljunk gyereket. Aki úgy érzi, hogy már felkészült rá, az elkésett vele. Kell egy bizonyos fokú éretlenség a gyerekvállaláshoz. Amikor káosz van, sokkal kevésbé zavaró egy gyerek sírása, mint amikor minden a helyére került.

A gyereknek arra van szüksége, hogy szeressék, gondozzák és neveljék. Az anyai szeretetből táplálkozik, hogy az apai elvárásoknak meg tudjon felelni. Akkor adagoljuk jól a szeretetet, ha az életkorához, egyéni sajátosságaihoz mérjük. Sokáig azt gondoltam, hogy a gyereknek elég, ha szeretik a szülei, de nem így van. Azt is igényli, hogy a szülők szeressék egymást. Főleg a válások esetén ismerhető ez fel. Azt akarja, hogy jöjjenek össze újra a szülők és szeressék egymást. Ez adja számára a biztonságot – mondta Bálint Bánk.

Hozzátette, hogy előfordul, hogy a szülők rosszul értelmezik a nevelést, azért nem kap meg a gyerek a fejlődéséhez szükséges dolgokat. Például egy hétéves gyereknek nincs saját ágya, mert, bár pénz lenne rá, de a szülők között szeret aludni. Ez nem helyes, legyen saját ágya, ha nem ott alszik, az más kérdés. Széke is legyen, az otthonosság érzése miatt mindkettő nagyon fontos. Ami pedig az aggódást illeti, nyugodtan aggódjanak, az nem értelmetlen, hiszen veszik az adást a gyerekek, ha nincs is visszajelzés róla, jólesik nekik. De nem szabad túlzásba vinni.

A gondozás alapot ad ahhoz, hogy nevelhessünk. Amikor egy családba bekerül egy nevelőapa, annak a kezdeti időszakban nehéz dolga van. Ki kell alakítania a viszonyt nevelt gyermekével, aki mondja is, hogy Laci, te ne szólj bele, nem vagy az apám. De a nevelésre is nagy szüksége van a gyereknek. Szeretni és nevelni kell a gyereket, de nem tudjuk minden egyes nevelési megnyilvánulásunkban érvényesíteni a szeretetet. Ha este kilenckor letiltom a számítógépről, akkor hiába magyaráznám neki, hogy ez csupa szeretetből történik. A szülők gyakran elkövetnek bizonyos nevelési hibákat. Például, ha az anya hagyja, hogy a gyerek barátnőként tekintsen rá. A fiúnak pedig ne legyen haverja az apja, a haverság nem tesz jót a szülő és a gyerek között. Ahogy az sem, ha a gyerek fontosabb, mint a házastárs.

Bálint Bánk hasznos tanácsokat adott a szülőknek és a gyermeknevelésen még csak gondolkodóknak egyaránt Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Újszülött érkezésekor persze, hogy pillanatnyilag nem az apa a legfontosabb, de ez nem tarthat évekig. Az is hiba, ha azért, hogy sikerélménye legyen, a versenyeken hagyják mindig nyerni. Jó, ha van siker­élménye, de ha mindig ő nyer, akkor mindig fölénybe kerül. Téves lesz az önértékelése, pofára esik az óvodában, ahol a szülővel ellentétben a többi gyerek nem hagyja legyőzni magát. Abban a hitben él, hogy ő mindenkit le tud győzni – szögezte le az előadó.

– Nincs tökéletes gyereknevelés, igyekezzünk, hogy a lehető legjobban tegyük – ajánlotta Bálint Bánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában