Százhuszonöt éve született

2019.04.02. 07:00

Kossuth Lajosra emlékeztek Pápán

125 éve, 1894. március 20-án hunyt el Kossuth Lajos egykori kormányzóelnök, Pápa város díszpolgára, akinek magyar állampolgársága visszaállítását (még halála előtt, 1894. március 3-án) a város képviselő-testülete határozatilag indítványozta. Az évfordulók kapcsán hívta főhajtásra a közelmúltban a Kossuth emléke előtt Pápán tisztelegni vágyókat az Elsősorban pápai Városbarát Egylet

Laskovics Márió

Fotó: Elsősorban pápai Városbarát Egylet

A sétálóutca Kossuth-táblájánál, a Tansütő oldalfalán található, Zsuppán István művésztanár által 2017-ben alkotott domborműnél és az áruház mellett álló Kossuth-fejszobornál helyezték el a megjelentek a tisztelet koszorúit Áldozó Tamás polgármesterrel – tájékoztatott Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, önkormányzati képviselő.

Fotó: Elsősorban pápai Városbarát Egylet

Az Egylet mellett koszorúztak a helyi Honvéd Bajtársi Klub, illetve a Kertbarát Népfőiskola képviselői is. Tudniillik, Kossuth az 1848–49-es szabadságharc idején elnökölte a Honvédelmi Bizottmányt, valamint nagy természetszerető, kertbarát hírében is állt, herbáriumát értékes jegyzeteivel együtt 1895 óta a Magyar Nemzeti Múzeum növénytani osztálya őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában