pályázati támogatással valósul meg

2019.04.10. 16:00

Kilenc kilométeres kerékpárút köti majd össze Tapolcát a Balatonnal

A várostól Szigligetig vezető kerékpárút építése új lendületet kapott, ugyanis mostanra több jelentős akadály elhárult a megvalósítás elől.

Tóth B. Zsuzsa

A kerékpárút összeköti majd Tapolcát a Balatoni kerékpárúttal, erősítve egyben az idegenforgalmat is.

Fotó: Nagy Lajos

Bolla Albert az érintett települések Tapolca, Raposka, Hegymagas és Szigliget konzorciumának vezetője, Raposka polgármestere elmondta lapunknak, hogy a napokban az Irányító Hatósággal tisztázásra került több jelentős kérdés, amely a korábbi nyomvonal módosítását, illetve a kivitelezés befejezésének időpontját illeti.

A kerékpárút összeköti majd Tapolcát a Balatoni kerékpárúttal, erősítve egyben az idegenforgalmat is. Fotó: Nagy Lajos

– A 411 millió forint pályázati támogatással megvalósítandó kerékpárút előkészületi munkái így folytatódhatnak. Elindulhat a projektmenedzsment tagjainak kiválasztása, készülhet a kerékpáros hálózati forgalmi terv és a közbeszerzésre alkalmas kiviteli terv készítésére jogosult tervezői szolgáltatás kiválasztása. A módosított támogatási szerződésben foglaltak szerint a projekt befejezésének tervezett ideje 2020. szeptember 30. A megváltozott nyomvonal a projekt megvalósíthatóságát nem befolyásolja, hossza növekszik az eredeti nyomvonalhoz képest, kezdő és végpontja megegyezik az eredeti pályázati tervekkel, többletköltséget nem okoz. A március 21-én tartott konzorciumi ülésen a települések vezetői kinyilvánították és megerősítették szándékukat, hogy a projektet folytatni kívánják az új nyomvonal elképzelései szerint – mondta Bolla Albert.

Mint arról korábban írtunk, a négy települést összekötő, mintegy kilenc kilométer hosszú kerékpárútra három éve pályáztak a települések, sikerrel. Mivel időközben jelentősen megemelkedtek a kerékpárút kivitelezésének költségei, hozzávetőlegesen egymilliárd forint kellett volna ahhoz, hogy azt az eredeti nyomvonalon valósítsák meg. Abban az esetben a kerékpárút Tapolcáról egyenesen Raposka felé haladt volna a főútvonal mentén, Hegymagason át, majd Szigligetnél csatlakozott volna a Balatoni kerékpárúthoz.

A módosítással Tapolcáról Kisapáti irányába vezet az út, majd a Szent György-hegy északi oldalánál halad tovább Raposkáig. A faluközpontból a már meglevő földúton folytatódna tovább Hegymagasra, majd a Tapolca-patak partján éri el Szigligetnél a Balatoni kerékpárutat. Az állami és önkormányzati utak igénybe vétele jelentősen csökkenti a költségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában