Még népszerűbb lehet a régió

2019.05.14. 14:00

Elektromos töltőberendezések a Balatonnál

Plusz vonzerőt jelentenek, és a környezetet is védik a Balatonnál elhelyezett elektromos töltőberendezések, hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő az alsóörsi töltőállomás hétfői ünnepélyes átadóján, aki maga is elektromos autóval érkezett.

Kovács Erika

Kontrát Károly országgyűlési képviselő maga is elektromos autóval érkezett

Fotó: Balogh Ákos

Üdvözölte, hogy már az alsóörsi térségben is jelen van az elektromobilitás, ami a helybelieknek és a vendégeknek is plusz vonzerőt jelent. Úgy fogalmazott, a Balaton reneszánszát éli, népszerűségét pedig még tovább növeli az innováció.

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő maga is elektromos autóval érkezett
Fotó: Balogh Ákos

A környezet védelmére helyezte a súlyt Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár, aki örömmel beszélt arról, hogy az említett célt szolgálják a Balaton régióban kihelyezett elektromos töltőberendezések is. Ezekkel, mint fogalmazott, a turisztikai környezetterhelés is csökkenhet.

Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, másfél éves infrastruktúra beruházás végéhez értek most. A cég 306 darab elektromos töltőt helyezett ki Magyarországon, terveik szerint május végéig 329 hasonló berendezés, illetve 580 töltőpont működik majd.

Az átadott új töltőberendezés
Fotó: Balogh Ákos

A fontos turisztikai régiókat kiemelten kezelik. A Balatonnál 130 millió forintos beruházással 21 településen, 31 berendezést helyeztek ki, továbbiak működnek Tokajon, a Fertő-tónál és a Velencei-tónál. Ilyen berendezéseket vehetnek igénybe az autósok az autópályák mentén, és a megyeszékhelyeken, utóbbiaknak 60, Budapestnek 210 darabot vásároltak. A cégvezető tapasztalataik alapján elmondta, a tisztán vagy részben elektromos meghajtású járművek főként a nagyvárosokban népszerűek. Egy ilyen autó óránként 15 kilowatt villamos energiát fogyaszt 100 kilométeren, ami másfél liternyi benzin árába kerül. Utalt arra is, hogy a társaság 85 tisztán elektromos autót vásárolt, amelyeket kormányzati szerveknél, hivataloknál helyeztek ki. Kifejtette, jelenleg 10 ezernél is több zöld rendszámú autó közlekedik az országban, amelynek több mint fele tisztán elektromos. Cél az, hogy 2030-ra az autóflotta tíz százaléka így működjön.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere szerint a berendezés tökéletesen illeszkedik a település elkötelezett környezetvédelmi programjához. Ezt jelzi, hogy az elmúlt években intézményeiknél napelemeket, a kempingekben napkollektort helyeztek el, és elektromos buszok rendszerbe állítását is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában