otthon lehetünk a világban

2019.05.13. 07:00

Gizellára emlékeztek a veszprémi várban

Magyar és bajor zarándokok emlékeztek első királynénkra, Boldog Gizellára, a Veszprémi Főegyházmegye társ védőszentjére a veszprémi várban. A Szentháromság téren Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét Stefan Oster passaui püspökkel, az ünnepi esemény szónokával.

Juhász-Léhi István

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boldog Gizellához hasonlóan Stefan Oster püspök is sok időt töltött fiatalkorában Regensburgban, ahol valószínűleg Gizella született, és biztosan ott járt iskolába, majd ott ment férjhez Szent István királyhoz.

– Amikor Passauba kerültem, akkor tudtam meg, hogy egy nagyon híres sír van a városban, méghozzá a ti királynéteknek, Boldog Gizellának a sírja. Örülök és hálás vagyok azért, hogy itt lehetek Veszprémben, ahol ő is élt és uralkodott – fogalmazott a passaui püspök.

Feltette a kérdést: mit jelent a hatalom a mi világunkban? Hogyan használjuk a hatalmat az egyházban? Elmondása szerint ugyanis manapság azt érzik Németországban, hogy az egyházban is jelen van a bűn, amely mindenekelőtt a hatalommal függ össze. Jó, hogy mindez most napvilágra kerül, mert ez tisztíthatja meg az egyházat.

– Nekünk, keresztényeknek máshogyan kell bánnunk a hatalommal, mint ahogyan azt a világ teszi – hangsúlyozta Stefan Oster püspök. Egy olyan világban, amiből szépen lassan kiszorítják Istent, a hatalom túlságosan is gyakran válik az emberek elnyomásának eszközévé.

Középen Márfi Gyula érsek, a kép jobb szélén Stefan Oster passaui püspök, az ünnepi esemény szónoka Fotó: Nagy Lajos

A valódi alap Krisztus, aki vele jár és aki vele tud járni, aki egészen őrá hagyatkozik, az megtanulja, hogyan lehet otthon mindenütt a világon, és megtanulja, hogyan szeresse meg mindenütt a világon az embereket, kultúrájukat. Hogyan fogadja be őket és ugyanakkor hogyan változtassa át őket, hogyan vezesse őket a keresztény méltóságra, mondta Stefan Oster.

Szerinte Gizella – Szent Istvánnal együtt – átváltoztatta új hazáját, megkeresztelte azt. Ez a folyamat sohasem megy kívülről befelé, mert valójában úgy lehet megkeresztelni egy embert, ha elmerülünk a szívében.

Mindegy, hogy éppen Magyarország királynéja volt, vagy éppen férje halála után szegényen és nyomorultan a börtön mélyén sínylődött, vagy éppen Passauban élt szerzetesnővérként. Megtalálta az elrejtett kincset. Gizella életében példaszerűen látható, mi lehet az a valódi erő, amely Európát mélyen átformálta, s mind a mai napig összetartja: a Krisztusba vetett hit, mondta szentbeszédében a püspök.

A szentmise után Márfi Gyula érsek Nagy Károly apátkanonokkal együtt adta át a főegyházmegyei fenntartású iskolák egy-egy tanulója részére a Szent Imre-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában