Szerencse, sok munka, kitartás

2019.05.16. 17:30

Izgalmas veszprémi Vacsoracsatákban lehetett részünk

Véget ért a Veszprémi Középiskolai Kollégiumban a Vacsoracsata programja: két kategóriában – profi és műkedvelő – a legjobbak mérhették össze tudásukat a zárónapon.

Juhász-Léhi István

Marton János és Szendi Árpád séfek tanácsokkal látták el a diákokat. Hatvankét gyerek jelentkezett a csatára

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Menő Menzák uniós pályázat keretén belül hirdette meg az iskola a Vacsoracsatát, amire a kollégiumból 62 gyerek jelentkezett. A szervezők az amatőröknek és a profiknak is versenyt hirdettek, mivel idén sok jendrassik-veneszes fiatal szakácsként végez. A profiknál két, az amatőröknél négy páros küzdött meg a végső sikerért.

Marton János séf, a zsűri tagja úgy fogalmazott a megmérettetés előtt, hogy akik a finálékba jutottak, azok nagyon megérdemelték. Nagyon színvonalasan főztek végig, ráadásul kiegyensúlyozottak voltak a selejtezők alatt. A séf – mint a Naplónak elmondta – bizakodva várta a döntőt, hiszen nagyszerű recepteket kapott a fiataloktól.

– Az, hogy valaki jó séf legyen, nagyon-nagyon sok mindentől függ. Legyen az emberi, szakmai odafigyelés vagy alázat. Sok mindent megkövetel, ám ezt az élet hozza meg igazán. A legfontosabb, hogy az iskolában mindent magunkba kell szívni, utána a gyakorlaton és a való életben mindent el kell lesni, és észre kell venni a jó dolgokat – foglalta össze röviden a jó szakács receptjét Marton János, aki szerint természetesen szerencse is kell mindehhez. Hozzátette: el lehet oda jutni, hogy mindenkinek legyen lenyomata a tányérokon, de ehhez kitartónak kell lenni, és lépcsőfokról lépcsőfokra végig kell járni azt a bizonyos ranglétrát. Ha valakinek van kitartása, elérheti az álmait.

Marton János és Szendi Árpád séfek tanácsokkal látták el a diákokat. Hatvankét gyerek jelentkezett a csatára Fotó: Balogh Ákos

Felvetésünkre, hogy van-e olyan 2019-ben, hogy „magyar konyha”, úgy felelt: jelen pillanatban nem tudná definiálni azt, hogy magyar konyha, hiszen rengeteg impulzus éri őket a világból. Ami most van, az viszont a pezsgő gasztronómia Magyarországon.

Molnár Milán, a Jendrassek-Venesz végzős szakács tanulója is döntőzött. Az idén 18 éves fiatalember túl van a gyakorlati vizsgákon, a szóbelit várja. Szerinte egy-egy ilyen verseny segíti igazán a szakmai előmenetelt.

– Ez az egész úgy jött, hogy sokat voltam anyukám mellett a konyhában. Tetszett, megfogott az egész, de sosem gondoltam volna, hogy erre indulok el – mesélte Molnár Milán. A barcsi srác azóta több ajánlatot is kapott, úgy fogalmazott: meglátja majd, hogy hol fog dolgozni.

A műkedvelők versenyét a Horváth Tamara – Szalai Cintia duó nyerte, a második Juhász Lora és Borbás Dorka lett, míg a zsűri két harmadik helyet osztott ki, amelyen a Kocsis Melissza – Rehák Boglárka és a Kósa Boróka – Rácz Enikő kettősök osztoztak. A profiknál a Hekli Viki – Horváth Dani duó lett az első a Pacher Alexandra – Molnár Milán páros előtt.

A zsűri tagjai voltak: Szauer István tankerületi igazgató, Szendi Árpád, a Kempinski Hotel séfje, Patkó Tamás, a Gusto 13 étterem konyhafőnöke, Major Diána, az Ide süss verseny győztese, Marton János séf, a Vacsoracsata házigazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában