régi vágya volt az itt lakóknak

2019.06.14. 20:00

Letették az új veszprémi uszoda alapkövét

Megkezdődtek a városi sportuszoda kivitelezési munkálatai, a létesítmény 2020 végére készülhet el.

Marton Attila

Rasovszky Kristóf, Janó Márk, Ovádi Péter, Sárfalvi Péter és Porga Gyula helyezték el az időkapszulát a beruházás helyszínén Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, az új létesítmény egyszerre szolgálja az élsportolókat, az utánpótlás-nevelést és a helyi szabadidősportot. Hozzátette, régi vágya volt a veszprémieknek, hogy létesüljön a városban egy ötvenméteres medencével rendelkező, 21. századi létesítmény. A városvezető elmondta, reményeik szerint 2020 végére készülhet el az új uszoda. Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, a Modern városok program (Mvp) fejlesztései, így az uszodaépítés a veszprémiek mellett a térségben élőket is szolgálja majd. Hozzátette, a fejlesztés révén 21. századi elvárásokat kielégítő létesítmény között vehet részt úszásoktatáson húsz iskola több ezer diákja. Megjegyezte, az új uszoda egy csapatmunka eredményeként épülhet meg, az előkészítésben az önkormányzat, a Miniszterelnökség, az EMMI sportért felelős államtitkársága, a BMSK és az Nemzeti Sportközpontok is részt vett.

Rasovszky Kristóf, Janó Márk, Ovádi Péter, Sárfalvi Péter és Porga Gyula helyezték el az időkapszulát a beruházás helyszínén Fotó: Pesthy Márton/Napló

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, az a cél, hogy az ország minden térségében épüljön fel modern sportlétesítmény, hogy minden korosztály számára elérhető legyen a színvonalas sportolási lehetőség. Hozzátette, a létesítmény lökést adhat a magyar úszósportnak. Janó Márk, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára felidézte, az Mvp egyik fő célja, hogy infrastrukturális beruházásokkal tegye komfortosabbá a mindennapokat.

Rasovszky Kristóf kétszeres Európa-bajnok magyar úszó úgy vélte, az új létesítmény hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek között még többen kezdjenek el űzni versenyszerűen valamilyen vízi sportot.

Schmidt István városfejlesztési főtanácsadó, a Modern város program veszprémi fejlesztéseinek koordinátora kérdésünkre elmondta, 14,7 milliárd forintból épül meg a létesítmény, amelyben egy 50x25 méteres, versenyek rendezésére alkalmas medence, egy ún. bemelegítő medence (12,5x25 méter), és a gyermekúszás oktatását szolgáló tanmedence is helyet kap. Emellett számos szolgáltatás – wellness, szauna, szolárium és pancsoló medence a gyermekeknek, gyermekmegőrző – is megjelenik a létesítményben. A versenymedence mellett ezer férőhelyes lelátó épül. Az új uszoda üzemeltetője a Nemzeti Sportközpontok lesz.

Az uszoda, az Aréna és a tervezett jégcsarnok elérését a 8-as és 82-es utakat összekötő szakasz megépítése is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában