a nemzeti összetartozás jegyében

2019.06.06. 11:00

Szovátai vendégekkel emlékeztek Trianonra Csopakon

Méltó módon tartották meg Csopakon a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést.

Szendi Péter

Csopakon, a trianoni megemlékezésen fellépett Szováta ifjúsági tánccsoportja, nagy sikert aratva Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Ráadásul a „Testvér-települési találkozó a nemzeti összetartozás jegyében 2019” program keretében 40 főt láttak vendégül Szovátáról. A trianoni megemlékezés előtti napon az Országházba látogatott el az erdélyi küldöttség, majd László Attila, a Csillag születik nyertese lépett fel a csopaki üdülőfaluban. A hangulat remek volt, Attila gyönyörű dalokat adott elő.

Csopakon, a trianoni megemlékezésen fellépett Szováta ifjúsági tánccsoportja, nagy sikert aratva
Fotó: Szendi Péter

Június 4-én délelőtt, a várpalotai Trianon múzeumba látogatott a küldöttség, majd este a Kövesdi Szent Miklós templomromnál ünnepi beszédet mondott Balogh Balázs alpolgármester. – Soha nem szabad elfelejteni, hogy egészen 100 évvel ezelőttig Magyarország egy birodalom részeként nagyhatalom, komoly gazdasági és politikai szereplő volt az akkori Európában. A versaillesi döntés következtében keletkező űrt csak ideiglenesen tudták betölteni az erre a célra létrehozott szomszéd országok (Csehszlovákia, Jugoszlávia). Mára mindegyik széthullott, ezzel is bizonyítva életképtelenségüket. Majd beszédében kitért arra is, hogy területileg, fizikailag szét lehet darabolni egy országot, de lelkileg nem. Csak rajtunk múlik, hogy ezzel mennyire tudunk élni. A megemlékezésen fellépett a Csopaki Református Asszonykör, Szováta ifjúsági tánccsoportja, továbbá verset mondott Balogh Botond, Pintér Huba és Pintér Zselyke.

A harmadik napon a kultúrházban levetítették a Trianon rockoperát, melyet tavaly mutattak be a nagyközönség számára a Hősök terén. A mű zenéjét Koltay Gergely, a Kormorán együttes alapítója és vezetője szerezte, aki egyben a dalszövegek túlnyomó többségét is írta. A rockopera szövegkönyvét, amelyben versek, prózarészletek, dokumentumok is elhangzottak, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, színigazgató, érdemes művész állította össze, akivel beszélgetést hallhattak életpályájáról és a rockoperáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában