Az összefogást szimbolizálja

2019.07.26. 11:30

Búzát gyűjtöttek a Magyarok kenyere program keretében

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a tési önkormányzattal karöltve rendezte meg a Magyarok kenyere program megyei búzagyűjtő rendezvényét.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Tési-fennsíkon álló malom előtt népdalokkal és néptánccal fogadták a vendégeket. A Magyarok kenyere olyan jótékonysági program, amelyben a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogat a NAK, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, és a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz .

A Veszprém megyei búzagyűjtő napot a tési szélmalmoknál rendezték meg.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A Magyarok kenyere programról egy tanmese jutott eszembe, ami a gyermekeim nagy kedvence. Arról szól, hogy egy nagyon szép erdőben egy nap tűz üt ki, és az erdő lakói menekülnek, kivéve egy kolibrit. A kis madár fel-alá repülget csőrében egy csepp vízzel, és próbálja oltani a tüzet. A többi állat hitetlenkedve nézi őt, hiszen ilyen kevés vízzel nem lehet tüzet oltani. Erre a kolibri azt mondja, „tegye meg mindenki, amit tud, én is megteszem”. És a mai nap is ilyen, hiszen tizenötmillió magyar emberről, tizenötmillió búzaszemről van szó. Ez a magyar társadalom már nagyon nagy égéseket átélt. Nagyon sokszor kellett vert helyzetből felállnunk, de az összefogással mindig meg tudtuk ezt oldani. A mai nap is ezt az összefogást szimbolizálja, hiszen az agrárium összefogott egy jó ügy érdekében, ezért nagyon köszönöm a Magosznak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, hogy létrehozta ezt a rendezvényt – fogalmazott Ovádi Péter országgyűlési képviselő a megyei búzagyűjtő rendezvényen.

Ovádi Péter és Sövényházi Balázs (mindketten fehér ingben) lovas szekérre pakolta a búzát
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke ünnepi beszédében elmondta, azért választották Tést a rendezvény helyszínéül, ugyanis azon túl, hogy autentikus, mindig szívvel-lélekkel várják a NAK rendezvényeit, örömteli fogadtatásban részesítik őket. – Ezen a településen még őrzik a hagyományokat, fontosnak tartják a mi programunkat is, hiszen a magyar gazdák a jó ügy érdekében mindig nagyon szívesen adakoznak. Nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében is. A határon túlról 12 olyan régiót tudtunk megszólítani, ahonnan ugyanúgy kapjuk a gazdák felajánlásait. Több mint hatszáz tonna gabona gyűlt össze az elmúlt két évben a program által, ötezertizenkilenc természetes és jogi személy ajánlott fel, és ebből több mint kétezer határon túli gazda volt – tette hozzá Sövényházi Balázs.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rendezvényen közreműködött a Bakony Virágai Népdalkör, majd az egyház képviselői mondtak beszédet, megáldották a búzát, amelyet szekérre pakoltak, és szimbolikusan elvitettek a helyszínről. Az esemény állófogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában