jelentős terveik vannak

2019.07.18. 11:00

Elektromos buszt vett Alsóörs önkormányzata

Önkormányzati forrásból, 5,5 millió forintért vettünk egy 14 személyes elektromos buszt, melyet a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület üzemeltet. A térségben több járatot szervezünk: településnézés, fesztiválokhoz és rendezvényekhez vagy például a varázserdőhöz, borozókhoz való utazás – tudtuk meg Hebling Zsolt polgármestertől.

Szendi Péter

A 14 személyes elektromos buszt a turisztikai egyesület üzemelteti

Fotó: Szendi Péter/Napló

Fesztiválok idején számos vendég érkezik tömegközlekedéssel a faluba vagy foglal szállást a háttértelepüléseken. A rendezvények látogatói között vannak helyi lakosok és nyaralótulajdonosok is. Számukra is kényelmes, a környezetre nézve kíméletes és egyben élményt adó megoldást jelent majd utazni az e-busszal – tudtuk meg Zakar Zelindától, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzserétől.

A 14 személyes elektromos buszt a turisztikai egyesület üzemelteti
Fotó: Szendi Péter/Napló

A Balaton Riviéra térséget Alsóörs, Felsőörs, Lovas, Csopak, Paloznak alkotja. A térség turizmusának menedzsmentje, a turizmussal kapcsolatos problémák kezelése az egyesület feladata, melynek tagja mind az öt helyi önkormányzat, valamint mintegy százhúsz vendéglátó és szálláshely-szolgáltató. Az egyesület célja a térség turizmusának fenntartható fejlesztése, a szezonalitás káros hatásainak csökkentése, új, tavaszi és őszi szezonok megteremtése.

A tavaszi szezont az aktív turizmus jegyében töltik meg túrakínálattal, programokkal, kedvezményes áru szálláshelyekkel, míg az őszi szezont a kultúra, a bor és a gasztronómia jegyében zajló programok színesítik. Az egyesület több éve dolgozik az aktív életformát propagáló, élményalapú, gyógyvíz nélküli gyógyturisztikai kínálat megteremtésén, melynek szerves része a mozgás-, hallás- és látáskorlátozottak számára elérhetővé tett turisztikai termékpaletta kialakítása is.

Különösen fontos számukra a nyári rendezvény- és turistadömping koncentrációjának oldása, a környezeti terhelés csökkentése. A települések egyik fő gondja, hogy a lakosok száma 4600-ról július–augusztusban 20 ezer fölé emelkedik, ráadásul ez a szám évről évre növekszik.

A térség számos fesztiválnak biztosít helyszínt, melyeknek látogatószáma koncentráltan néhány napra eléri a 8-15 ezer főt. Ekkor szinte élhetetlenné válnak a települések, lehetetlen a parkolás, a biztonságos gyalogos- és kerékpáros közlekedés.

– A projekt keretében három e-busz beszerzését és térségen belüli közlekedési hálózatának kialakítását és üzemeltetését tervezzük, ami nem jelent teljes körű megoldást a fenti problémákra, ugyanakkor jelentősen enyhítheti azok hatását, és legfőképpen a nagyszámú utas, valamint a térségben tartózkodó, évi mintegy 150 ezer vendég számára jelentős szemléletformáló hatással bír – hangsúlyozta Zakar Zelinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában