Egyedülálló a hagyományőrzők által felújított harci eszköz

2019.07.11. 07:00

Harci helikopterbe is beszállhattak a veszprémi táborozók

Különleges programlehetőséget kínál a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán pihenő Mi–24-es harci helikopter felfedezése, ezt kihasználva a nyári szezonban pedig egyre több látogató érkezik.

Balogh Ákos

20190619 A Veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán kiállított Mi-24D harcihelikoptert tekintették meg a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola kézműves táborának diákjai, megismerve a helikoptert és a magyar katonai helikopteres repülés Veszprémhez kötődő múltját. Fotó: Balogh Ákos, Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Több mint négy évvel ezelőtt veszprémi hagyományőrzők egy hatástalanított Mi–24-es harci helikoptert helyeztek el a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán, az intézménnyel egyetértésben azzal a céllal, hogy a helikoptert folyamatosan felújítva állítsanak emléket a szentkirályszabadjai katonai helikopteres repülésnek, a város katonamúltjának.

A helikopterhez kapcsolódóan a múzeummal közös szervezésben immáron évente három ingyenes nagy rendezvényt tartanak a civil hagyományőrzők, a Szezonnyitó helikopteres piknik, a Veszprémi honvédelmi nap és a Heli­koptersimogató nyílt nap több ezer érdeklődőt csalogat a tanulmányi raktár udvarára évről évre.

A helikopter deszantterében hatástalanított gépkarabélyt és pilótasisakot próbál ki Németh Flóra és Beck Helka

A programokra ellátogatók megismerkedhetnek a múlt katonai eszközeivel, a hadi kultúrával és nem utolsósorban az országban egyedülálló múzeumi harci helikopterrel, melyben többéves munka eredményeként megújultak és interaktív, szimulált működéssel életre keltek a pilótafülkék és a gép külső világítása.

– Bár külsejében szebb helikopter több is akad országszerte, olyan, amelyben működőképesek a pilótafülkék, ugyanakkor hatástalanított, múzeumi ismeretterjesztő célokat szolgál, nincs még egy az országban – tudtuk meg Nagy Miklóstól, a helikopter felújításában részt vevő egyik szakembertől, aki hozzátette, csak idő kérdése, és a külső megjelenése is megújul majd a helikopternek.

Bár a gép előzetes bejelentkezés után bárki számára egész évben ingyenesen látogatható, idén nyáron a gyerekek körében is igen felkapott lett. Az iskolaév végével számos diákcsoport, táborozók látogattak el a múzeumba – július elejéig közel százan –, hogy ismereteket szerezzenek a kiállított eszközről, és persze kipróbálják a pilóta- és fegyverzeti operátorfülkéket, valamint az igencsak szűkös deszantteret.

A helikopter pilótafülkéjét mutatja Ács Ádámnak Nagy Miklós
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A gyerekek számára a városban egyedüli lehetőség, hogy ilyen közel kerülhessenek egy igazi harci helikopterhez, érdeklődhessenek a milliónyinak tűnő kapcsoló, mutatók és műszerek, a régi kort idéző analóg térképindikátor szerepéről, funkciójáról. Sokan itt kapnak először élményt, benyomást – a múlt megismerése mellett – a magyar katonák életéről, technikai eszközéről, hisz nem szabad elfelejteni, ez a típus jelenleg is repül a honvédségben, tehát egyféle toborzószerepet is betölt, erősíti a civil társadalom és a honvédség közötti kapcsolatot a múzeumi Mi–24-es – fogalmazott Nagy Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában