Nincs veszélyben a vízbázis

2019.07.04. 17:30

Nem találtak környezetvédelmet érintő szabálytalanságot Tapolcafőn

Nincs veszélyben a tapolcafői vízbázis és az ivóvíz-szolgáltatás a Tapolcafői Téglaipari Kft. szennyvíziszap-kezelő tevékenysége miatt – közölte lapunkkal a cég ellenőrzésére jogosult hatóság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Polgár Tibor

A Tapolcafői Téglaipari Kft. tájékoztatása szerint a helyi téglagyár működéséhez kapcsolódóan adottak a körülmények a szennyvíziszap biztonságos feldolgozásához

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Hatások, veszélyek – megannyi kérdés

Mint beszámoltunk róla, Süle Zsolt jobbikos és Grőber Attila szocialista pápai önkormányzati képviselő a napokban kérdéseket tettek fel a Tapolcafőre szállított szennyvíziszap feldolgozására, kezelésére, esetleges környezetszennyező hatásaira, veszélyességére, különösen a város ivóvizére jelentett fenyegetettségére vonatkozóan. Előző cikkünkben a Fehérvári Téglaipari Kft. példáján keresztül ismertettük a szakszerű szennyvíziszap-feldolgozás rekultivációs célra való fordítását, a feldolgozott anyag termőfölddé alakításának lehetőségét. Zsegraicsné Márkus Ilona, a Tapolcafői Téglaipari Kft. ügyvezetője a Naplónak nyilatkozva kijelentette, cégük a vonatkozó jogszabályok és előírások teljes körű betartásával végzi az iszapkezelő tevékenységet, ami hozzájárul az itteni egykori bányaterület rekultivációjához.

Az elmúlt fél évben háromszor tartott átfogó ellenőrzést a Veszprém Megyei Kormányhivatal
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Rendszeres ellenőrzés

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Veszprém Megyei Kormányhivatalt, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kormányhivatal 2018. november 29-től hatályos hulladékgazdálkodási engedélyt állított ki korábban a Tapolcafői Téglaipari Kft. részére, az engedélyben meghatározott mennyiségű, nem veszélyes hulladék hasznosítására. A cég egyébként ezt megelőzően is rendelkezett hulladékgazdálkodási engedéllyel. A bemutatott térképek alapján az engedélyezett tevékenység nem érinti üzemelő vagy távlati vízbázis védőterületét.

Megtudtuk: a Veszprém Megyei Kormányhivatal az elmúlt fél évben háromszor tartott laborvizsgálatokat is maga után vonó ellenőrzést és helyszíni szemlét, amik során környezetvédelmet, növény- és talajvédelmet érintő szabálytalanságot nem tárt fel.

Ugyanakkor a tájrendezés végrehajtására vonatkozóan a kormányhivatal bányászati osztálya a helyszíni ellenőrzése alkalmával megállapította, hogy a tájrendezést egy részen nem a bányafelügyeleti engedélynek megfelelően végezték. A hivatal a szabálytalanul végzett tájrendezést felfüggesztette, illetve csak a hatályos engedélyek szerinti tájrendezési tevékenység végzését engedélyezte.

Hangulatkeltés vagy valódi aggodalom?

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a Naplóhoz eljuttatott közleményében megerősítette: a Tapolcafői Téglaipari Kft. tapolcafői telepén folyó tevékenység a vízbázist és az ivóvíz-szolgáltatást nem veszélyezteti, ezt a tényt a kormányhivatal ellenőrzésre jogosult szervei ismételten megállapították. Ezek a vizsgálatok többek között Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás kezdeményezésére történtek.

Pápa polgármestere úgy fogalmazott, visszautasítják Grőber Attila és Süle Zsolt félelemkeltésre alkalmas felvetéseit a tapolcafői hulladéklerakással kapcsolatban. Közleményében a városvezető hozzáteszi, az ellenzéki képviselők a legutóbbi sajtótájékoztatójukon egyrészt kijelentették, hogy nincs szó jogszerűtlen tevékenységről, ugyanakkor a kérdéseik özönével azt sugallták, hogy mégiscsak környezetszennyezés zajlik a telepen.

A város jegyzőjének tájékoztatása szerint eddig nem érkezett a pápai polgármesteri hivatalhoz hivatalos lakossági bejelentés, észrevétel az ügyben. Áldozó Tamás hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy a szennyvíziszap-feldolgozó tevékenységgel kapcsolatos információk a legnagyobb nyilvánosságot kapják, de ennek a nyilvánosságnak nem lehet része a negatív hangulatkeltés, a gyűlölet- és a félelemkeltés.

Rögtön a kormányhivatal kezdte a vizsgálatokat

Kovács Zoltán megkeresésünkre felidézte, kora tavasszal a Tapolcafői Kertbarátkör aktuális összejövetelén vendégeskedett, ahol sok más téma mellett szóba került az is, hogy olykor kellemetlen bűzt lehet érezni a helyi hulladéklerakó, az egykori bányaterület felől, ugyanis kamionokkal vélhetően szennyvíziszapot szállítanak ide. A térség országgyűlési képviselője másnap bejelentést tett a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál és a pápai polgármesteri hivatalban a felmerült lakossági észrevételekről.

– Pápa jegyzője a szóbeli bejelentésemet nem tekintette hivatalos bejelentésnek, ezért a városházán nem indult eljárás. Ellenben a bővebb hatáskörrel rendelkező kormányhivatal megkezdte a szükséges eljárásokat, többek között a talajvédelemmel kapcsolatos laborvizsgálatokat. Jelenlegi információim szerint az ellenőrzések alkalmával a kormányhivatal illetékes szervei nem találtak környezetvédelmet érintő szabálytalanságot Tapolcafőn – jegyezte meg a kormánypárti politikus.

A Tapolcafői Téglaipari Kft. tájékoztatása szerint a helyi téglagyár működéséhez kapcsolódóan adottak a körülmények a szennyvíziszap biztonságos feldolgozásához Fotó: Polgár Tibor/Napló

Hozzáfűzte: meggyőződése szerint az ellenzéki önkormányzati képviselők vonatkozó sajtótájékoztatója csupán az önkormányzati választási kampány jegyében történt.

– Ha Grőber Attilát és Süle Zsoltot valóban érdekelte volna a tapolcafői szennyvíziszap-feldolgozás, akkor nem a sajtón keresztül üzengetnek, hanem utánanéznek, hogy történtek-e már vizsgálatok az ügyben, mi lett azok eredménye, vagy egyszerűen bejelentést tesznek az illetékes hatóságnál. Az elmúlt fél évben miért nem foglalkoztak ezzel az üggyel? – tette fel a kérdést nyilatkozata zárszavaként Kovács Zoltán.

Tehát az eddigi, megerősített információk tükrében összegzésként az a megnyugtató konklúzió vonható le, hogy a Tapolcafői Téglaipari Kft. jelenlegi szennyvíziszap-kezelő tevékenysége nem veszélyezteti a környezetet és a vízbázist. A székesfehérvári példa nyomán pedig elmondható, ha szakszerűen dolgozzák fel a szennyvíziszapot, hozzájárulhat az egykori bányaterület rekultivációjához.

A bűz probléma – a cég is tudja ezt

Ugyanakkor az iszapkezelési tevékenységgel járó kellemetlen szaghatás érthetően zavarja a környék lakóit, és hiába „csak” alkalmanként terjed bűz a levegőben, a problémát meg kell oldania az érintett cégnek. Erre vonatkozóan Zsegraicsné Márkus Ilona tett is ígéretet, ami szerint a szaghatás csökkentése érdekében sövényültetést terveznek. Mindemellett a visszajelzések alapján a közvéleményt erősen foglalkoztatja, hogy miért kell külföldről behozott szennyvíziszapot feldolgozni Tapolcafőn.

A válasz egyszerű: a jogszabályok lehetővé teszik, és a hulladékgazdálkodás egyben üzlet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában