A legtöbb esetben felelőtlenség okozza

2019.07.12. 07:00

Odafigyeléssel megelőzhetők a szabadtéri tüzek

Megelőzhetők a szabadtéri tüzek – derült ki egyebek mellett Csondor Henrietta, a Veszprém megyei katasztrófavédelem szóvivője tájékoztatójából.

Kovács Erika

Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Ha nyár, akkor aratás: a betakarítási munkálatoknál számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla vagy a tarló. Ezek a tüzek elővigyázatossággal, az előírások betartásával megelőzhetők – szögezte le a szóvivő. Csondor Henrietta elmondta, idén már 18 mezőgazdasági munkagép gyulladt ki, 41 gabonatábla vagy bála tüzéhez riasztották a tűzoltókat, és 53 hektárnyi mezőgazdasági terület égett le.

Még július elsején veszélyeztetett egy gabonatáblát avartűz, amely Úrkút és Szentgál között az árokparton keletkezett. A településeket összekötő út két oldalán mintegy százötven méter hosszan égett az árokparton a száraz fű. A tűzoltók megfékezték a lángokat, mielőtt a gabonára átterjedtek volna. Bálázógép kapott lángra Egyházaskeszőn július 4-én, ahol a pápai tűzoltók egy vízsugárral avatkoztak be. A bálázógép tartalmát eltávolították, hogy a tűz továbbterjedését megakadályozzák. A tűznél senki nem sérült meg.

A mezőgazdaságban használt munkagépek főleg az aratási, bálázási időszak vége felé gyulladhatnak ki. A szezon elején általában átvizsgálják a gépeket, elvégzik a karbantartásokat, de két-három heti használat után már ismét megszaporodhatnak a tüzek. A kalászosok aratása után ősszel a napraforgót és a kukoricát kezdik betakarítani, illetve működtetik a terményszárítókat is. Tavaly a betakarításnál 203 mezőgazdasági tűz keletkezett, így tarló, gabonatábla, kazal égett, összesen csaknem 350 hektárnyi területet érintve, valamint 39 kombájn, 17 bálázógép, nyolc traktor és két pótkocsi gyulladt ki.

A szóvivő aláhúzta, az Országos tűzvédelmi szabályzat részletezi a munkagépek aratási munkálatokban való részvételének feltételeit: az ilyen járműveken kézi tűzoltó készüléket kell tartani, amely általában elég is a kezdődő tüzek oltásához. Munkavégzés előtt meg kell győződni arról, hogy az adott jármű megfelel-e a követelményeknek, és a gépke­zelőnek a szünetekben és a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezést, nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell. Szünetben az aratógépet gabonatáblától, tarlótól, ka­zaltól biztonságos távolságra kell leállítani. A szóvivő rámutatott, gyakran eldobott cigarettacsikk okoz szabadtéri tüzet, ezért tilos a gabonatáblán járművek és munkagépek vezetőfülkéjében rágyújtani.

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei az elmúlt hónapokban fórumokon, agrárkiállításokon tájékoztatták a mezőgazdasági ágazat résztvevőit az aratás veszélyeiről, a betakarítási munkákkal összefüggő tűzvédelmi előírásokról. A részletekről a katasztrófavédelem honlapján is lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában