Kitartani egymás mellett

2019.07.28. 17:00

Szent Anna-búcsú Pápán: megáldották a jubiláló házaspárokat

Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját – eme Jelenések könyvéből való ígéret mentén az Isten és az egymás iránti hűségről beszélt búcsúi szentbeszédében Salgó Ferenc kanonok-plébános.

Laskovics Márió

Salgó Ferenc kanonok-plébános a búcsúi szentmisén megáldotta az idén öttel osztható évfordulót ünneplő házaspárokat Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent Anna-plébánia hétvégén tartotta a Szent Anna-templom búcsúját. Szombaton 18 órától rózsafüzér és nagyszülőkért felajánlott szentmise várta a híveket. Vasárnap a kora reggelit követően ünnepi szentmisét celebrált Salgó Ferenc kanonok-plébános, melynek szentbeszédében a hűséget hangsúlyozta a „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.„ (Jel 2,10) ígéret alapján. Az Isten és az emberek iránti hűség megélésére példaképnek Szűz Mária szüleit, Szent Annát és Joachimet állította.

Salgó Ferenc kanonok-plébános a búcsúi szentmisén megáldotta az idén öttel osztható évfordulót ünneplő házaspárokat Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Isten iránti hűségük az imában mutatkozott meg. Húsz éve éltek már együtt, de nem volt gyermekük. Mégsem csüggedtek, töretlenül imádkoztak a gyermekáldásért. Gyermektelenségük fájdalmát tovább fokozta az eset, amikor egy pap visszautasította áldozati ajándékukat, mert Joachim házasságának terméketlenségét bűnössége nyilvánvaló jelének látta. Kitartottak egymás mellett, meg tudtak újulni Isten iránti szeretetből táplálkozva, s a Jóisten végül meghallgatta kérésüket és Máriával ajándékozta meg őket. Ennek ma is aktuális üzenete van – idézte fel Salgó Ferenc atya.

Mint mondta, annak ellenére, hogy keresztényként nem élünk vallási üldöztetésben, Isten iránti hűségünk megőrzése mégis komoly feladat. Nem szabad ellangyosulni, meg kell tartani parancsait és tettekre váltani.

– Sajnos sokszor hiába szól a szentmisére hívó harang, nem mozdulunk. Mert magunkat helyezzük előtérbe: pihennünk, dolgoznunk vagy szórakoznunk kell helyette. Így a peremre szorul az istenkapcsolatunk, ami nagy hűtlenség – hirdette a búcsún a templomot megtöltő, de más miséken nem ekkora számban jelenlévő híveknek.

A búcsúi szentmisén a kanonok-plébános hálát adott az előzetesen jelentkező, az idén öttel osztható évfordulót ünneplő, jubiláló házaspárokért, majd kérte rájuk a Jóisten egységben megőrző kegyelmét, hogy egymás támogatásával tudjanak családi életükben gyermekeik, unokáik javára is munkálkodni. Összesen tizenhárom házaspár részesült az áldásban, közte 45 éves házasok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában