nyaranta 30 ezer gyermek a táborban

2019.07.31. 20:00

Zánkai Erzsébet-tábor: Hétköznapi hősökkel találkoztak a gyerekek

Minél jobban kötődjenek a gyermekek szülőföldjükhöz, utalt a hősök napja legfőbb céljára Simicskó István a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség (HS) elnöke, amikor a Zánkai Erzsébet-táborba látogatott szerdán. A HS 27 millió forinttal támogatja a hősök napi programokat.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kormánybiztos szavaiból kiderült, a hősök napján azokkal a tevékenységekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, amelyek biztonságukat szolgálják: katonákkal, tűzoltókkal, rendőrökkel, mentősökkel, és számos szimulátort kipróbálnak, mint a grippen, az ergométeres evezés, lézeres sport lövészetet.

Simicskó István és Hornyák Tibor, az Erzsébet Táborok Alapítvány elnöke
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A gyerekek nagyon aktívak, fejlődik önismeretük, képességeik, fontosnak tartják az összetartozást, így az élet megpróbáltatásain könnyebben túljuthatnak. Simicskó István üdvözölte a kormányzat támogatását, amellyel közel 30 ezer gyermek nyaranta a táborban nyaralhat. A tematikus napokon megismerkednek azokkal a hivatásokkal, amelyek a haza védelmét szolgálják, erősítik.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nagy ívű utazást tesznek meg különböző élményeken keresztül a Kárpát-medencei gyerekek. A HS számára nagyon fontos ez a tábor, amelyből idén hetet szerveztek, és az Erzsébet táborral, honvédséggel együtt számos más táborban is részt vesznek. Simicskó István érdeklődésünkre kiemelte, kezdeményezésére alakult meg 2,5 éve a HS, amelynek legfőbb célja a honvédelmi, és hazafias nevelés, hogy a gyerekek minél jobban kötődjenek szülőföldjükhöz.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Emellett nagy szerepet kap a sport, ezért országos hálózatot építenek ki: ősztől kezdődően minden járásban, kormányzati döntés alapján honvédelmi sportközpontok épülnek, a HS üzemeltetésével. Aktív kikapcsolódásra van szüksége a gyermekeknek, ami hatékonyabb, élményekben gazdagabb, ha szervezetten történik.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Táborok Alapítvány elnöke közölte, három éve kezdődött a hősök napja program, amit hetente szerdán szerveznek, és a fürdőzés mellett a legnépszerűbb a gyerekek körében. Üdvözölte a résztvevő szerveket, a gyerekek találkozhatnak a mindennapi hősöket.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hornyák Tibor kérdésünkre elmondta, a kormányzati támogatással, másfél-két év alatt ősztől kezdődően, 26 milliárd forintból teljesen, minden területen megújulnak a zánkai és a Fonyód-ligeti táborok, amelyekben később közel 60 ezer gyerek pihenhet. Jelenleg egy év alatt 130 ezer gyereknek nyújtanak különféle programot, legnépszerűbbek az ottalvós táborok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában